-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialBCR a redus, din nou, prognoza de creştere economică a României

BCR a redus, din nou, prognoza de creştere economică a României

Analiștii Băncii Comerciale Române au redus, din nou, estimările privind creșterea economică României în anul 2015, pe fondul unor posibile creşteri de taxe şi a investiţiilor reduse. Astfel, estimarea de creștere economică pentru anul viitor a fost revizuită la numai 2,2% faţă de 3% anterior, conform unei note publicate luni de bancă.

Citește și: BCR a redus prognoza de creştere economică a României

Potrivit Mediafax, aceasta este cea de a doua revizuire a creşterii PIB în tot atâtea luni. În octombrie, BCR a redus prognoza pentru creşterea economică de anul viitor de la 3,3%, estimând că deteriorarea situaţiei economice a principalilor parteneri comerciali va avea un impact negativ pe piaţa locală.

Prognoza pentru avansul economic de anul acesta a rămas neschimbată la 1,8%.

"Comisia Europeană este mai optimistă în ceea ce priveşte creşterea economică din România, dar noi anticipăm că avansul va fi limitat din cauza înăspririi regimului de taxare", se arată în raportul BCR.

CE estimează o creştere a PIB de 2% în acest an şi de 2,4% anul viitor, potrivit raportului de toamnă publicat la începutul lunii. Proiecţiile au fost reduse de la 2,8%, respectiv 2,6% anterior.

Analiştii BCR apreciază că deficitul bugetar se va adânci la 2,5% din PIB anul viitor, faţă de un nivel de 2,2% din PIB estimat anul acesta.

"Credem că guvernul va negocia (cu autorităţile europene – n.r.) creşterea ţintei de deficit bugetar, pentru a permite cheltuieli mai mari cu investiţiile publice şi menţinerea CAS la nivelul curent", potrivit raportului citat de Mediafax.

CE estimează, în raportul privind prognoza economică de toamnă, că Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste ţintă.

Cele mai citite

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă