1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialBCE va preschimba obligaţiunile elene pe care le deţine sub valoarea nominală...

BCE va preschimba obligaţiunile elene pe care le deţine sub valoarea nominală – surse

Banca Centrală Europeană (BCE) va participa la restructurarea datoriei Greciei prin preschimbarea obligaţiunilor elene pe care le deţine sub valoarea nominală, pentru a reduce datoria statului elen cu până la 11 miliarde euro, şi ar putea face chiar profit din această tranzacţie, relatează Mediafax.

Grecia se află în negocieri şi pentru reducerea, cu cel puţin 50%, a datoriilor de circa 200 de miliarde de euro către creditorii privaţi.

BCE a cumpărat obligaţiuni ale Greciei de pe piaţa secundară anul trecut, la preţuri sub valoarea nominală, în încercarea de a susţine costurile de împrumut ale ţării.

Banca acceptat preschimbarea obligaţiunilor sub valoarea nominală, dar nu va accepta pierderi, scrie Wall Street Journal, citând surse apropiate situaţiei. Nu este clar încă dacă BCE va preschimba obligaţiunile la preţul la care le-a cumpărat sau va înregistra chiar profit, au declarat sursele citate, apropiate negocierilor pentru reducerea datoriilor.

Portofoliul de obligaţiuni elene al BCE este estimat de presa internaţională la circa 50 de miliarde de euro.

Banca centrală a făcut concesii cheie în privinţa portofoliului de obligaţiuni elene, care vor contribui la reducerea datoriilor ţării şi vor facilita progresele către un nou pachet de ajutor extern, însă aceastea sunt condiţionate de încheierea cu succes a discuţiilor cu investitorii privaţi.

Decizia BCE va acoperi parţial un deficit de fonduri în finanţele statului elen, susţinând astfel negocierile cu investitorii privaţi pentru restructurarea datoriei şi discuţiile cu finanţatorii internaţionali, statele din zona euro şi FMI, pentru noul pachet de împrumuturi, circa 130 de miliarde de euro.

BCE a cumpărat obligaţiunile elene cu discount faţă de valoarea nominală, iar până în prezent a insistat ca aceastea să fie răscumpărate la valoarea nominală. Concesia BCE înseamnă că de discount ar beneficia Grecia şi nu BCE.

Creditorii instituţionali ai Greciei se află sub presiune să accepte concesii, deoarece acordul cu investitorii privaţi, care ar şterge circa 100 de miliarde de euro din datoriile ţării, nu va reduce povara datoriilor în măsura cerută de FMI, pentru a deveni sustenabilă.

BCE ar putea accepta o reducere a datoriilor Greciei cu până la 11 miliarde de euro, au afirmat oficiali apropiaţi situaţiei, aceasta fiind diferenţa dintre preţul la care BCE a cumpărat obligaţiunile pe piaţa secundară şi valoarea nominală. Reducerea datoriilor Greciei ar putea fi însă mai mică dacă banca insisită să facă şi profit, scrie Wall Street Journal.

Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.

Ideea este ca BCE să prschimbe obligaţiunile elene pe care le deţine cu altele de la Facilitatea Europeană pentru stabilitate Financiară (EFSF). Fondul de urgenţă al zonei euro le va returna Greciei, care se va angaja să plătească FESF preţul la care acestea au fost răscumpărate.

Sursele citate au declarat că o altă opţiune discutată, ca băncile naţionale din zona euro, care deţin obligaţiuni elene de circa 12 miliarde de euro, să participe la reducerea datoriilor, a fost rspinsă de BCE.

Odată cu deteriorarea economiei, deficitul din finanţele Greciei au crescut. Deficitul ar putea fi acoperit prin noi împrumuturi, care ar creşte însă povara îndatorării ţării, considerată deja prea ridicată, pierderi mai mari pentru creditorii privaţi sau concesii din partea investitorilor instituţionali, între care şi BCE.

În timp ce BCE ar putea contribui cu 11 miliarde de euro la acoperirea acestui deficit de 15 miliarde de euro, nu este clar cum va fi acoperit restul.

Miniştrii de Finanţe din zona euro se vor întâlni joi pentru a discuta al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, a declarat, marţi, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble.

Grecia are de acoperit o scadenţă de 14,5 miliarde de euro în martie, iar fără al doilea pachet de împrumutiri externe, de 130 de miliarde de euro, ţara ar putea intra în încetare de plăţi.

Cele mai citite

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...
Ultima oră
Pe aceeași temă