Spania gazduieste cel mai mare procent de imigranti dintre tarile europene, majoritatea provenind din America de Sud si din Europa de Est. In conditiile in care tara este lovita de criza economica, Madridul isi regandeste politica "usilor deschise" profesata pana acum, scrie BBC, citat de Agerpres.
Aeroportul Barajas, unul din simbolurile timpurilor bune de care Spania s-a bucurat pana acum, este locul unde, daca petreci un timp la teminalul "plecari" poti vedea semnele declinului economic, in conditiile in care 25.000 de latino-americani si-au cumparat bilet, doar dus, spre casa.
In ultimii 10 ani, 5 milioane de straini au sosit in Spania, alcatuind aproape 10 la suta din populatie, insa, in conditiile in care somajul a ajuns azi la 17 la suta, imigrantii sunt azi printre primii care isi pierd locurile de munca.
Guvernul spaniol ii incurajeaza sa se intoarca acasa, oferindu-le latino-americanilor someri bani in schimbul promisiunii de a nu se intoarce in Spania pentru cel putin trei ani. Autoritatile spaniole confirma ca in jur de 4.000 de latino-americani au acceptat pana acum oferta.
Autoritatile de la Madrid concep in prezent un plan similar si pentru cei 70.000 de romani ajunsi someri in Spania, fiind pentru prima data cand un stat membru al UE incearca sa convinga in mod activ cetatenii unui alt stat membru al UE sa ii paraseasca teritoriul.
Alcala de Henares, un oras medieval aflat nu departe de Madrid, cunoscut ca loc de nastere a lui Cervantes, a devenit faimos in Spania si pentru ca gazduieste cea mai mare comunitate de romani din aceasta tara, unul din 10 locuitori fiind roman.
In Alcala de Henares, rafturile magazinelor sunt pline de produse romanesti, cum ar fi branza de oaie si salamul condimentat, tranzactiile au loc in romana, iar candidatii romani s-au aflat pe listele principalelor partide spaniole.
Unul dintre principalele motive pentru care romanii au fost bucurosi sa adere la UE in 2007 a fost libertatea de miscare. Se estimeaza ca peste 2 milioane de romani au plecat la lucru in Spania si Italia. Acum, unii dintre acestia au inceput sa se intoarca acasa.
Potrivit presedintelui asociatiei culturale romane din Alcala de Henares, Gheorghe Gainar, multi romani se jeneaza sa vorbeasca despre intoarcerea in Romania pentru ca se gandesc la aceasta ca la acceptarea unui esec, insa multe fete familiare au inceput sa dispara din localitate.
Gainar este neincrezator in ideea spaniolilor de a oferi compensatii banesti romanilor care se intorc acasa, considerand-o doar un mod de a muta somerii din statisticile spaniole in cele romanesti.
La Ministerul spaniol pentru Munca si Imigratie, directorul general Javier Orduna are in vedere mai multe optiuni, inclusiv contributii financiare din partea UE si Romaniei. Orduna este de acord ca daca nu vor fi ajutati, romanii nu se vor intoarce in Romania.
Oficialul spaniol neaga insa ca schema de compensare este un simplu mod de a transfera somerii in alta parte, subliniind ca este vorba de o reorganizare a pietii muncii si atragand totodata atentia ca in Romania somajul este de 5,5 la suta, in timp de Spania a atins 17 la suta.
Nimeni nu stie cati romani s-au intors acasa, comenteaza BBC. Unii dintre cei care au plecat, s-au intors sau se intorc odata la trei luni pentru a-si ridica ajutorul de somaj. In Alcala, predomina numarul celor care doresc sa ramana.