13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialBBC, acuzat de atitudine pro-UE in schimbul unor contracte "grase"

BBC, acuzat de atitudine pro-UE in schimbul unor contracte “grase”

Trustul media britanic BBC este acuzat de atitudine partinitoare in favoarea Bruxelles-ului, dupa ce a beneficiat de imprumuturi preferentiale de la banca europeana.

Potrivit publicatiei Times, monitorizata de Antena 3, BBC a contractat imprumuturi cu dobanda redusa in valoare de 141 de milioane de lire sterline, de la Banca Europeana pentru Investitii.

 

Presa britanica a dezvaluit la finele saptamanii trecute ca BBC a contractat de la Banca Europeana pentru Investitii, trei imprumuturi pentru a finanta extindereii imperiului sau mediatic. De asemenea, trustul britanic ar mai fi primit in ultimii cinci ani si de la UE fonduri nerambursabile in valoare de 1,4 milioane lire sterline, echivalentul a 1,9 milioane euro. Detalii legate de imprumuturi si de fondurile nerambursabile au aparut intr-o scrisoare trimisa de directorul financiar al BBC, Zarin Patel, catre parlamentarul conservator Bob Spink.

Primul imprumut, in valoare de 66 milioane lire, a fost luat in 2003 pentru a dota o cladire noua din complexul media al BBC din vestul Londrei, vanduta ulterior in profit. Cel de-al doilea imprumut, de 25 milioane de lire, si al treilea, de 50 de milioane de lire, pentru achizitionarea de drepturi de transmisie in strainatate a programelor BBC produse in Marea Britanie.

BBC a refuzat sa dezvaluie rata dobanzii pe care o plateste Bancii europene pentru creditele contractate. Parlamentarul care a aflat despre afacere vrea sa depuna la Camera Comunelor o motiune prin care va condamna BBC pentru ca a acceptat banii.

Trustul britanic neaga insa ca ar fi avut o atitudine pro-UE, in schimbul contractelor. Un purtator de cuvant al BBC a declarat ca ocazional, postul primeste si fonduri de la UE pentru proiecte educationale sau de cercetare si dezvoltare.

Cele mai citite

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...

Ciolacu urmează “rețeta lui Iohannis”. Premierul va efectua o vizită în SUA

Premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 2 – 7 decembrie. În cadrul acestei vizite,...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă