21.4 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024

Bazar

Petrolul rusesc ne ocoleste

Aflat in vizita in Grecia, presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat ieri impreuna cu omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov, si cu premierul elen Costas Karamanlis o declaratie de sprijin pentru constructia oleoductului Burgas-Alexandroupolis, prin care se va pompa petrol rusesc pentru sud-estul Europei. Lunga de 280 de kilometri, conducta va sustine aspiratiile Greciei de a deveni punctul nodal regional pentru exporturile de petrol. Proiectul costa un miliard de euro, iar prin conducta urmeaza sa fie pompati intre 700.000 si un milion de barili pe zi. Alte rute alternative erau Constanta-Trieste, Burgas-Vlore ori Samsun-Ceyhan, Rusia preferand varianta greco-bulgara pentru ca este mai ieftina, relata AP.

Olmert are probleme

Oficiul israelian pentru Audit a cerut declansarea unei investigatii penale impotriva premierului Ehud Olmert, suspectat ca in 2004 a numit ilegal in functii politice mai multi apropiati, membri ai partidului Likud, din care facea parte la acea vreme. Biroul premierului israelian sustine insa ca Olmert nu a comis nici o ilegalitate. Oficiul pentru Audit mai examineaza o tranzactie imobiliara efectuata de Ehud Olmert in 2004, insa deocamdata nu au fost formulate acuzatii la adresa sa. Popularitatea premierului se afla in cadere libera dupa „rateurile” razboiului din Liban, 63% din israelieni fiind de parere ca Olmert ar trebui sa demisioneze.

Imunitate in Serbia pentru trupele SUA

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, si secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, vor semna la Washington un acord ce le va conferi militarilor americani aflati pe teritoriul sarb imunitate fata de legislatia locala. Trupele americane au voie sa tranziteze teritoriul Serbiei in virtutea Acordului de la Dayton, semnat in 1995 pentru a pune capat razboiului din Bosnia.

Miniguvern in Cehia

Presedintele ceh, Vaclav Klaus, l-a numit ieri pe liderul dreptei, Mirek Topolanek, in functia de prim-ministru, dupa o criza politica de trei luni. Noul premier va forma un Cabinet minoritar cu 15 membri, al carui obiectiv se va limita la guvernarea tarii pana la convocarea alegerilor legislative anticipate. Social-democratii si comunistii, care totalizeaza 100 din cei 200 de deputati, au anuntat insa ca nu vor da votul de incredere guvernului.

Uraniu pentru China

Australia ar putea incepe sa exporte uraniu in China in cateva luni si spera sa obtina o treime din piata enorma a programului de energie nucleara chineza, a anuntat o sursa oficiala de la Canberra. Un acord bilateral ii da dreptul Chinei sa importe cantitati mari de uraniu din Australia (detinatoare a 40% din rezervele mondiale), dupa ce Beijingul a garantat utilizarea acestuia in scopuri exclusiv pasnice. China a anuntat ca va construi 28 de reactoare nucleare, nevoile sale de uraniu urmand sa se ridice la 8.000 de tone anual.

Cele mai citite

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...
Ultima oră
Pe aceeași temă