27.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialBAZĂ SECRETĂ de supraveghere pe Internet, în Orientul Mijlociu. Vezi cine a...

BAZĂ SECRETĂ de supraveghere pe Internet, în Orientul Mijlociu. Vezi cine a instalat-o

Marea Britanie a instalat o bază secretă de supraveghere pe Internet în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport, joi, citând ultimele documente obţinute de fostul consultant american în domeniul informaţiilor Edward Snowden, refugiat în Rusia, informează Mediafax.

Potrivit ziarului The Independent, acest raport nu menţionează ţara în care se află această bază, dar dezvăluie că ea poate să intercepteze e-mailuri, apeluri telefonice şi toate datele care circulă pe Internet în contul Statelor Unite şi unor agenţii de informaţii din alte ţări.

Ziarul scrie că această bază utilizează în acest scop cabluri submarine de fibră optică instalate în regiune.

Baza transmite ulterior informaţiile la centrul britanic pentru interceptări (GCHQ) cu sediul la Cheltenham, în sud-vestul Angliei, care le împărtăşeşte ulterior cu Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Contactată de AFP, Theresa May, ministrul britanic de Interne, a declarat despre acest raport că „nu comentează despre cazuri de care se ocupă serviciile de informaţii”.

The Independent nu a precizat cum a obţinut aceste detalii din dosare provenind de la Snowden.

Edward Snowden, care la început a divulgat detalii despre supravegherea electronică mondială efectuată de către Statele Unite ziarului The Guardian, a obţinut pe 1 august un azil provizoriu pentru o perioadă de un an în Rusia. Washingtonul a reclamat în mai multe rânduri extrădarea sa în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.

Secţiunea de luptă împotriva terorismului din cadrul poliţiei britanice a lansat joi o anchetă penală, după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile lui Snowden.

The Guardian a anunţat săptămâna aceasta că experţi din cadrul GCHQ au supervizat pe 20 iulie distrugerea unor documente secrete încredinţate ziarului de către Snowden.

Guvernul britanic a confirmat că Jeremy Heywood, şeful funcţionarilor britanici şi unul dintre principalii aghiotanţi ai premierului David Cameron, a fost trimis la sediul redacţiei The Guardian şi că a precizat că alternativa conducerii ziarului era să distrugă sau să predea materialul respectiv ori să rişte eventuale proceduri judiciare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă