Unul din nouă români nu se hidratează corespunzător, spun specialişti în nutriţie consultaţi de Digi24. Sunt mari consumatori de băuturi carbogazoase, bogate în coloranţi şi zahăr, care nu hidratează organismul, ci din contră, îl poate îmbolnăvi. Un deputat democrat liberal vrea să îndrepte situaţia şi propune o lege prin care băuturile acidulate să fie interzise copiilor sub 18 ani.
Consumul de ceai, a doua băutură după apă care oferă organismului hidratarea de care are nevoie, nu e ridicat la noi. Nutriţioniştii susţin că băuturile carbogazoase sunt mai nocive decât zahărul din bomboane. Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, sucurile acidulate conţin şi multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100 de grame de zahăr, în condiţiile în care organismul uman are nevoie de cel mult 50 de grame de zahăr pe zi.
E 104, de exemplu, cunoscut şi sub denumirea de galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoşi coloranţi. Potrivit nutriţioniştilor, substanţa este cancerigenă şi poate provoca obezitate. E 110 îngălbeneşte sucurile şi poate provoca alergii sau astm, iar acidul fosforic creşte riscul de osteoporoză şi poate afecta rinichii.
Un deputat democrat liberal propune ca sucurile cu acid să le fie interzise copiilor sau, cel puţin, etichetele acestora să conţină avertizări. „Legea spune ca aceste băuturi să fie interzise copiilor sub 18 ani, la fel ca ţigările. M-am gândit că cel mai corect ar fi să fim prima ţară din Uniunea Europeană care sa reglementeze o problemă care există şi nimeni nu o recunoaşte”, argumentează deputatul Alin Popoviciu.
Specialiştii în nutriţie recomandă consumul de apă, ceai cald sau rece, infuzii de plante şi fructe în locul băuturilor carbogazoase Medicii recomandă cel puţin două-trei căni de ceai pe zi, de preferinţă verde.
Citeşte şi Ce trebuie să NU mănânci pentru a avea un ABDOMEN PLAT