0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Batranul si marea", cea mai ravnita carte la Gaudeamus

„Batranul si marea”, cea mai ravnita carte la Gaudeamus

Actualul presedinte si fostul presedinte al Romaniei si-au impartit "prime time-ul" acestei editii a Targului de Carte Gaudeamus. Sambata, in jurul orei pranzului, sutele de vizitatori stransi ciorchine chiar la intrarea principala cu greu se puteau decide spre ce stand sa se orienteze, cu atat mai mult cu cat RAO a fost amplasat la doi pasi de Humanitas. Intamplare sau nu, de la 12.00, Traian Basescu a vorbit despre "Raportul Tismaneanu" publicat de Humanitas, iar de la 12.30 era programat Ion Iliescu cu o prezentare a "Adevarului incomod" de Al Gore, publicata recent de Editura RAO. Lucrurile s-au reglat la fata locului, fostul presedinte alegand sa dea o tura prin targ pana cand s-a epuizat "condamnarea comunismului" la standul de alaturi.
Oricum, sambata a fost cea mai aglomerata zi a targului, peste 30.000 de vizitatori venind la Pavilionul Central Romexpo, potrivit organizatorilor. In afara de carti, care si in acest an au acoperit o zona larga, pentru toate gusturile livresti – de la carti de bucate, horoscoape si feng-shui, la carti de istorie si fictiune, de la carti noi si scumpe la carti de 1 leu volumul, aruncate cu furca intr-un colt –, iubitorii de literatura au putut sa se aprovizioneze cu periute de dinti multicolore de la vanzatorii ambulanti care au pus stapanire pe aleea dintre intrarea principala si pavilionul central. Nici iubitorii de bijuterii nu au fost neglijati, de data aceasta chiar la intrarea in targ, si inauntru, si in afara fiind amplasate tarabe cu tot felul de pietre si lanticuri.

Cautati-le in librarii!
Cele mai dorite carti la aceasta editie a Targului Gaudeamus, a 14-a, incheiata ieri, sunt "Batranul si marea" si "Zapezile de pe Kilimanjaro", primele doua titluri aparute in seria de autor Hemingway, editata de Polirom. Potrivit organizatorilor, peste 84.000 de vizitatori si-au putut vota pana sambata seara cartea preferata. Traducerile celor doua volume mentionate sunt noi, iar agentul lui Hemingway si-a dat acordul, pentru prima data dupa revolutie, pentru initierea unei serii Hemingway in Romania. Jurnalistii au fost insa de alta parere, desemnand "Istoria uratului" de Umberto Eco, publicata de RAO, cea mai ravnita carte a acestei editii.
Editura Humanitas a fost desemnata drept cea mai buna editura dintre cele care au publicat peste 100 de titluri anul trecut, urmata fiind de RAO si Paralela 45. Dintre editurile care au publicat intre 50 si 100 de titluri, vizitatorii au ales Editura Curtea Veche – prezenta la targ cu un nou volum hiperelegant din seria celor scrise de bucatarul Jamie Olivier –, iar dintre cele cu sub 50 de titluri a fost preferata Editura Vremea.
Chiar daca nu au intrat in topurile vizitatorilor, cel putin trei carti aparute chiar la targ nu pot fi ignorate:  "Printese date uitarii sau necunoscute" – un volum superb, publicat de foarte tanara Editura Vellant, "Povesti erotice romanesti" – la Editura Trei, desigur, si "Cartea cu bunici" – la Humanitas.
serban Foarta a tradus pentru Vellant textele minimaliste ale lui Phillipe Lechermeier din "Printese date uitarii sau necunoscute". Ilustratia insa este cea originala, pentru care Rebecca Dautremer a primit anul trecut Premiul Andersen, un premiu acordat de peste 25 de ani cartilor pentru copii ilustrate. Pretul nu a fost unul mic, 63 de lei (comparativ cu 70, cel din librarii), dar cartea este una dintre cele mai frumoase tiparite in ultimii ani la noi. Retineti ca va fi o lansare pe 5 decembrie, la Carturesti.
Pentru realizarea antologiei "Povesti erotice romanesti", Editura Trei a pus la lucru 17 dintre cei mai in voga scriitori romani ai momentului: stefan Agopian, Radu Aldulescu, Dan-Silviu Boerescu, Emil Brumaru, Ionut Chiva, Marius Chivu, Filip Florian, Matei Florian, Radu Pavel Gheo, Claudia Golea, Ioan Grosan, Florin Iaru, Cezar Paul-Badescu, Doina Rusti, Lucian Dan Teodorovici, Dan Sociu, Cecilia stefanescu. Cum probabil deja intuiti, cele mai hard texte ale volumului sunt semnate de Ionut Chiva si Dan Sociu, asta daca e s-o credem pe Magdalena Marculescu, editoarea volumului.
Mult mai soft, "Cartea cu bunici", o initiativa a criticului literar Marius Chivu, isi spala pacatul de a arata cam "kitschy" prin povestile a peste 100 de oameni, scriitori si jurnalisti (printre care, firesc, se numara si "erotizantii" de alaturi), despre bunicii pe care i-au cunoscut si pe care nu i-au cunoscut. Toate povestile iti merg la inima, dar de departe cea mai impresionanta prezenta in acest volum este a lui Sorin Stoica, plecat dintre noi in ianuarie 2006.
Conform datelor de ultima ora venite de la organizatori, aproape 96.000 de vizitatori au venit la Targul de Carte, cu 4.000 mai multi decat la editia precedenta.

Cele mai citite

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă