36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialBatalia teraselor de vara de pe Esplanada Brailei

Batalia teraselor de vara de pe Esplanada Brailei

Reprezentantii Primariei Braila promit de mai bine de un an schimbarea si modernizarea Esplanadei brailene. Administratia a eliminat de pe faleza Dunarii mai multe terase improprii si a lansat initiativa ridicarii unor noi constructii care sa respecte un standard modern.
Din pacate, noile legi aparute au iscat un conflict de amploare intre institutia Primariei si Agentia de Mediu Braila, iar in prezent nimic nu pare sa impace partile. Intre timp, brailenii asteapta si acum un loc racoros la briza Dunarii, unde sa stea la o terasa sa respire aer curat si sa bea o bere. Povestea a inceput o data cu adoptarea in CLM a HCLM din 27.04.2005, cand consilierii municipali au aprobat scoaterea la licitatie a unor noi amplasamente pe Esplanada, fiind acceptate si adjudecate in prezent cinci locuri cu proiecte de terase moderne. La adoptarea respectivei hotarari, era in vigoare Legea 137/1995 de mediu, care nu obliga institutia Agentiei de Mediu sa emita un acord. Asta deoarece constructia nu are un caracter definitiv, ci provizoriu, ridicata ca loc de agrement pe un spatiu public. Cu toate astea licitatia pentru amplasamente s-au facut si cu acordul reprezentantilor de la mediu.

Legislatia romaneasca, aliniata la cea europeana

Problemele legislative au aparut intre momentul adoptarii HCLM din 27.04 2005 si data procedurii de licitatie, cand a aparut OUG 195 din data 22.12.2005. OUG 195 solicita institutiei Mediului sa impuna noi prevederi care sa puna de acord legislatia romaneasca cu cea europeana. Printre altele se specifica faptul ca se interzice schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in planul urbanistic. Pe acest considerent, Agentia de Mediu nu mai elibereaza acum avize si acordurile solicitate de castigatorii licitatiei. Conflictul este inca deschis, comerciantii sunt plimbati de la o autoritate la alta si nu pot sa ridice constructia deoarece nu au documentele semnate. Situatia confuza pentru unii, limpede pentru altii, a indus o stare de nervozitate in randul functionarilor publici care nu mai au curaj sa elibereze autorizatie de urbanism si sa semneze documentele. Surse de incredere sustin ca sunt functionari publici din Primaria Braila, din cadrul unor compartimente cheie, care chiar au clacat si si-au dat demisia. Directorul compartimentului juridic al Primariei Braila, Sorina Bosoanca, crede ca refuzul Agentiei de Mediu Braila de a elibera avizele si acordurile solicitate este pur si simplu un abuz: "Este ilegal, un abuz as putea spune. Aceasta problema nu face obiectul Agentiei de Protectie a Mediului Braila. Culmea este ca noi chiar avem avizul si acordul lor atunci cand s-au demarat procedurile de licitatie, dar nu se intelege acest lucru”. Probabil va mai trece o vara pana se vor lamuri problemele intre cele doua institutii, pana atunci brailenii se plimba nostalgici pe faleza Dunarii, stau pe banci si ofteaza dupa terasele unde puteau servi fara mari pretentii un mic si savura o bere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă