1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialBătălia pentru Stalingrad se dă cu terorişti femei

Bătălia pentru Stalingrad se dă cu terorişti femei

O explozie a ucis între 13 (Itar-Tass) şi 18 (RIA-Novosti) oameni într-un atac terorist săvârşit ieri în gara din Volgograd, Rusia. Autorul este, potrivit autorităţilor ruse, o femeie-kamikaze. În octombrie, o altă femeie-kamikaze s-a aruncat în aer într-un autobuz în Volgograd, ucigând şapte oameni.

Potrivit informaţiilor difuzate de agenţiile ruse de presă, femeia ar fi detonat bomba în dreptul detectoarelor de metale de la intrarea în gară, în mijlocul aglomerării care se formează de obicei în astfel de locuri şi de aici confuzia privind numărul victimelor (numărul răniţilor a fost estimat la 40 sau 50). Comitetul Naţional Antiterorist nu a putut identifica dispozitivul exploziv folosit, dar a estimat că „probabil” a fost vorba despre o femeie care s-a aruncat în aer în preajma detectoarelor de metale.

Citeşte şi: UPDATE. Explozia din gara rusească Volgograd, provocată de o femeie kamikaze. 18 morţi şi 40 de răniţi

Probabilitatea amintită poate veni din multe surse criminalistice, iar ruşii pot fi suspectaţi de multe, dar numai de faptul că -n-ar avea experţi excelenţi în fizică sau chimie de nivel mondial sau de criminalişti de primă clasă, nu. Deci, este foarte probabil să fi fost vorba despre o femeie-kamikaze care s-a aruncat în aer în dreptul detectoarelor de metal din gara din Volgograd. Ştirea a fost difuzată pe toate canalele, dar rămân întrebări fără răspuns.

Cel mai sângeros terorist din lume

Pe 21 octombrie, Naida Asiyalova, o tânără din Daghestan în vârstă de 30 de ani, s-a aruncat în aer într-un autocar, pe o stradă din acelaşi Volgograd. În total, şapte morţi. Presa tabloidă a susţinut că ar fi fost vorba despre o formă de terorism amoros. Naida era căsătorită cu un băiat cu şapte ani mai tânăr, Dmitri Sokolov. Cumva, aceşti doi tineri ar fi ajuns să dezvolte cele mai extreme forme de islamism şi s-au decis să acţioneze. Ciudat este că ea s-a aruncat în aer, în vreme ce el, Sokolov, a supravieţuit ca să urmeze calea jihadului pe undeva prin Siria, după cum susţin agenţiile internaţionale de aplicare a legii. În orice caz, Volgograd se dovedeşte o ţintă preţioasă pentru teroriştii islamişti din Caucaz. Dar de ce?

Cea mai mare parte a presei occidentale leagă aceste atacuri de Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din februarie. Soci este unul din cele mai frumoase locuri din lume, prins între munţi şi Marea Neagră, iar guvernul rus a investit miliarde de dolari în reconstrucţia acestei sta­ţiuni, o mare parte din aceşti bani îmbogăţindu-l, se pare, pe domnul Vladimir Putin, dar aceasta este altă poveste. Pe scurt, relatările presei occidentale se bazează pe o declaraţie a liderului cecen, Doku Umarov, care a cerut public sabotarea cu orice mijloace a Jocurilor Olimpice de la Soci. Pentru mulţi, atacul de ieri de la Volgograd este doar unul din acele incidente pe care un terorist le pune la cale ca să dovedească ceva. Dar Doku Uma­rov este altă specie.

S-a autonumit „Bin Laden al Rusiei” şi a fost, pentru o vreme, preşedintele nerecunoscut al Republicii Ichkeria, undeva prin Cecenia şi s-a numit Emir al Caucaziei. Este, din punct de vedere rasial, cât se poate de alb, adică, ceea ce prin filmele americane este denumit „caucasian”. Şi mai caucazian de atât nu e posibil. Problema este că urăş­te tot ce înseamnă civili­zaţie. Deşi la un moment dat s-a angajat să nu mai atace populaţia civilă, ulterior a declarat că „nu există civili în Rusia”, pretenţia favorită a oricărui terorist. Pe 31 martie 2010, Umarov a revendicat atacurile petrecute cu câteva zile în urmă la metroul din Moscova, unde în două staţii două femei-kamikaze au lăsat în urma lor 40 de morţi. În 2011, pe aeroportul Domodedovo din Moscova 35 de oameni au fost ucişi când un bărbat şi o femeie s-au aruncat în aer în zona de recuperare a bagajelor. Umarov a revendicat şi acest atac şi pare că femeile sunt arma sa preferată pentru jihad.

Cele mai mari orori

Se pare că Umarov şi-ar fi păstrat însă „onorabiltatea” teroristă după dezastrul creat de predecesorul său, Shamil Basaev, un alt luptător şi „emir” cecen. De numele lui Basaev sunt legate luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din Moscova (unde cea mai mare parte din atacatori erau de asemenea femei şi au murit în asaltul final al forţelor Alfa de securitate ruse, împreună cu 130 de ostatici), precum şi una din cele mai mari orori din istoria omenirii, masacrul de la Beslan, în care au murit 380 de oameni, majoritatea copii. Iar atacul dezastruos care a dus la moartea atâtor copii a fost dat din ordinul lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Putin, un jucător politic fără scrupule

Vladimir Putin a câştigat puterea în 1999 după o serie de atacuri teroriste asupra unor blocuri de apartamente. Dintre presupuşii autori, cei mai mulţi sunt morţi, iar cei rămaşi în viaţă aşteaptă în continuare un proces corect. Există biblioteci întregi de literatură conspira­ţionistă care încearcă să argumenteze că atentatele ar fi fost plănuite şi duse la capăt de FSB (fost KGB) pentru a declanşa al doilea război din Cecenia şi a justifica acest război şi preluarea puterii. Există voci care şi astăzi susţin că atacul de la Volgograd este opera FSB (KGB), menită să întărească puterea centrală exact cum s-a întâmplat după Beslan. Dar există de asemenea indicii că Putin n-a avut nici cea mai mică idee ­despre ce se întâmplă. A cerut „să se ia toate măsurile”, ceea ce de obicei înseamnă fie că nu ştie despre ce vorbeşte, fie că vrea să schimbe liderii sau conducerea din Caucazul de Nord. Umarov a promis sabotarea Jocurilor Olimpice, care s-ar desfăşura „peste osemintele popoarelor din Caucaz” şi le-a cerut „mujahedinilor” să i se alăture. Riposta lui Putin nu va plăcea însă nimănui.

Ce este Volgograd?

Volgograd este un oraş cu puţin peste un milion de locuitori. Îl ştiţi mai bine sub numele său de acum câteva zeci de ani: Stalingrad. După Stalin, desigur. De fapt, chiar şi în zilele noastre primarul comunist a decis să numească oraşul Stalingrad de şapte ori pe an. Volgograd/Stalingrad este locul unde armata română s-a făcut de râs şi unde soarta războiului s-a întors. Este, de asemenea, principala poartă de intrare către Caucaz şi de aceea este un loc de impor­tanţă strategică deosebită. Orice lovitură care ar putea schimba sau măcar influenţa puterea asupra Caucazului ar trebui evaluată în aur. Şi de aceea atacă Umarov chiar şi cu femei-kamikaze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă