3.8 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSpecialBataie pe patrimoniul imobiliar al Armatei

Bataie pe patrimoniul imobiliar al Armatei

Mii de hectare de terenuri construibile amplasate in zone atractive pentru dezvoltatorii imobiliari si sute de cladiri, multe dintre ele ridicate in cartierele centrale ale marilor orase. Aceasta este descrierea succinta a patrimoniului imobiliar care nu-i mai este necesar Armatei Romane dupa reorganizare.

Dimensiunea colosala a acestui activ a starnit deja patimi acute la nivelul administratiilor locale. Toata lumea vrea sa puna mana pe o felie cat mai mare din acest tort. Deocamdata, destinatiile anuntate pentru terenurile si cladirile inhatate de la Armata de catre administratiile locale sau judetene sunt cat se poate de nobile: camine pentru batrani, scoli, sedii pentru institutiile civile, parcari si biblioteci. Dezvoltatorii imobiliari stau insa pe margine si viseaza deja la cartiere cu mii de locuinte construite pe spatiile preluate cu costuri minime de la Armata.

Timis – sedii de institutii civile si tinte pentru rechinii imobiliari

Majoritatea unitatilor militare din Garnizoana Timisoara au fost desfiintate, iar fostele cazarmi au devenit adevarate tinte pentru piata imobiliara sau pentru institutiile locale care nu dispun de sedii proprii. Cele 145 de hectare de teren ale fostei UM 01113 din localitatea Giroc sunt la un pas de a fi introduse in circuitul imobiliar. In cazul in care nu se va pune in practica ideea ca ofiterii si subofiterii care au activat in respectiva unitate sa fie improprietariti cu cate 1.000 de metri patrati, atunci exista toate sansele ca respectiva suprafata sa fie retrocedata locuitorilor din Giroc care n-au fost pusi in posesie din cauza lipsei de pamant. Valoarea de piata a terenului este de 70 milioane de euro.
Cladirea Centrului Militar Zonal Timis si terenul aferent, in suprafata de 5.000 de metri patrati, situate in apropierea Pietei Victoria, au trecut in patrimoniul CJ Timis. „Am lansat deja licitatia pentru executia Planului Urbanistic Zonal in cazul Centrului Militar. Vom face o parcare pe doua niveluri, un etaj va fi ocupat de Biblioteca Judeteana, iar un alt nivel il vom aloca Teatrului Merlin”, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc.

Cetate demilitarizata si cartiere de locuinte la Arad

Peste 800 de locuinte vor fi construite, in urmatorii ani, pe terenul fostei unitati militare din orasul aradean Ineu, dupa ce aceasta a fost transferata de la Ministerul Apararii Nationale in patrimoniul administratiei publice locale. „Aceasta fosta baza militara are si trei corpuri de cladire care au servit ca dormitoare pentru soldati, iar doua dintre ele le-am vandut la licitatie, urmand a fi transformate de investitor in locuinte”, a spus primarul din Ineu.
Cetatea Aradului, amplasata in municipiul resedinta de judet, in care activeaza in prezent Batalionul mixt romano-maghiar, va intra in circuitul civil peste un an de zile. Reprezentantii Primariei Arad si cei ai Ministerului Apararii s-au inteles asupra formei finale a unui acord prin care cetatea Aradului sa fie demilitarizata si redata circuitului civil. Conform documentului, Batalionul mixt va fi mutat din incinta cetatii intr-o unitate militara dezafectata din Radna, iar municipalitatea va plati amenajarea acesteia. Cetatea Aradului, desfasurata pe o suprafata de 88,86 hectare, a fost construita in secolul al XVIII-lea, fiind unul dintre cele mai importante monumente istorice existente in partea de vest a tarii. Consiliul Regional din Toscana (Italia) si compania multinationala „Beesix” s-au aratat interesate sa investeasca in cetate, dupa ce aceasta va trece in circuitul civil.
Mai multe institutii deconcentrate care isi desfasoara activitatea in cladiri revendicate din centrul municipiului Arad vor fi mutate intr-o fosta unitate militara situata la marginea orasului. Pentru ca institutiile sa fie mutate, spatiile fostei unitati militare din cartierul Gai vor fi modernizate cu fonduri de la Guvern.

Liberalii si democratii se cearta pe terenurile din Cluj

Terenurile fostelor unitati militare din judetul Cluj sunt considerate de catre administratia judeteana si locala mize extrem de importante. Acestea au un potential imobiliar absolut fabulos si, din aceasta cauza, sunt curtate si de primaria lui Boc, si de Consiliul Judetean, condus de liberalul Marius Nicoara. Pe amplasamentul fostei unitati militare din comuna clujeana Floresti exista un proiect de construire a unui spital regional de urgenta. In acest moment, CJ Cluj a facut o solicitare oficiala MApN de a ceda terenul de 10,6 hectare spre folosinta gratuita catre CJ Cluj. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, spitalul regional se va intinde pe 8 hectare si va avea 750-770 de paturi.
Fosta cazarma din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca este un alt spatiu solicitat de Consiliul Judetean spre folosinta gratuita. Pe acest amplasament, CJ are un proiect de construire a viitorului sediu in care sa functioneze atat Consiliul, cat si alte directii subordonate. Terenul este de 1,4 hectare, din care peste 6.000 de metri patrati suprafata construita. Preturile terenurilor in zona depasesc 500 de euro/mp.
Inca din 2005, CL Cluj-Napoca a solicitat cedarea mai multor imobile si terenuri apartinand MApN. Printre acestea se numara 8 hectare de teren in cartierul Gheorgheni, un bloc de locuinte pe strada Cojocnei, 55 de garsoniere dintr-un bloc de pe strada Taberei si alte 44 de apartamente in cartierul Someseni.

Peisaj cu natura moarta in Caras-Severin

In judetul Caras-Severin nu mai exista nici o unitate militara functionala. Cele mai multe amplasamente ale armatei se aflau la Caransebes. Starea cladirilor ramase de la Armata este relativ buna. Unitatile, intinse pe o suprafata de aproape 20 de hectare, sunt amplasate intr-o zona propice pentru investitii. La Resita, Regimentul de Rachete Antiaeriene a fost desfiintat. Cladirile fostei unitati se afla in patrimoniul Consiliului Judetean, iar de curand un ONG si-a anuntat intentia de a transforma fosta popota intr-un centru de recuperare neuromotorie, cu o capacitate de 25-30 de locuri.

Disputa pe resturi in Mures

Desi reprezentantii MApN din Targu-Mures refuza sa vorbeasca despre cazarmile sau terenurile dezafectate, atat CJ Mures, cat si Primaria Targu-Mures sunt de mai multi ani intr-un adevarat concurs pentru a intra in proprietatea acestor obiective. Pana acum, insa, castig de cauza a avut doar administratia judeteana. La sfarsitul anului trecut, printr-o hotarare de guvern, doua obiective importante care apartinusera MApN au fost trecute in proprietatea si administrarea CJ Mures. Este vorba despre tancodromul de la Cerghid (Ungheni), situat in apropierea municipiului Targu-Mures, si de un depozit de combustibil lichid din localitatea Gornesti. Inainte de a primi terenul de la MApN, consilierii judeteni din Mures gasisera deja variante de valorificare a acestuia. Astfel, potrivit unei hotarari adoptate la inceputul anului trecut, la Gornesti, in fostul depozit de carburanti, se doreste organizarea unui centru de pregatire profesionala pentru administratia publica locala. In ceea ce priveste tancodromul, initial aici se preconizase amenajarea unui teren de golf si a unui hipodrom, insa datele problemei s-au schimbat dupa esecul legat de un contract referitor la construirea unei gropi ecologice. Pentru a nu primi sanctiuni pentru neconformare la angajamentele de mediu, CJ Mures este gata sa aloce terenul de la Cerghid pentru a construi o groapa ecologica de gunoi.
Primarul Dorin Florea cere de la MApN pentru municipiul Targu-Mures poligonul de garnizoana din Sangeorgiu de Mures, localitate limitrofa municipiului Targu-Mures, spatiul urmand sa se transforme intr-un cartier de locuinte.

Camin de batrani la Suceava

Consiliul Judetean Suceava a primit in proprietate, anul trecut, o suprafata de 92 de hectare de teren unde functionase o baza militara in zona comunei Paltinoasa. Intentia Consiliului Judetean Suceava este de a se infiinta un camin de batrani pe locul fostei unitati militare.

Presiuni pentru 37 de hectare la Bistrita

In cazul unitatii militare bistritene de la Sintereag, odinioara unul cele mai mari depozite de munitie pentru artilerie, cele 37,1 hectare de teren au fost trecute, in urma cu doi ani, din proprietatea publica a statului in proprietatea publica a comunei Sintereag si in administrarea directa a Consiliului Local.  Interesul pentru acest teren a fost imens, asupra conducerii primariei existand presiuni din spectrul politic pentru vinderea celor 37 de hectare. Primarul Ioan Bob a declarat insa ca acest teren nu se va vinde, ci autoritatile il vor inchiria sau concesiona.

Magazii in locul vanatorilor de munte hunedoreni

Trei imobile si aproape 10 hectare de teren, care au apartinut Unitatii de Vanatori de munte Petrosani, se afla in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, dupa ce Consiliul Local a refuzat preluarea acestora. Initial, imobilele ar fi trebuit transformate in blocuri cu apartamente sociale, dar totul a ramas la stadiul de intentie. Pentru ca imobilele sa nu ajunga in paragina, Guvernul a decis atribuirea imobilelor in administrarea CJ. Presedintele CJ, Mircea Ioan Molot, a declarat, dupa preluarea cladirilor, ca o parte dintre acestea vor fi transformate in magazii ale Regiei Autonome a Apei Valea Jiului.

Muzeu, biblioteca si cartier de blocuri in Bihor

In cea mai mare cladire intrata in posesia CJ Bihor, situata pe strada Armatei Romane si care a gazduit sediul Garnizoanei Oradea, va fi amenajat noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor, institutie evacuata dupa retrocedarea Palatului Baroc. Intr-un alt imobil, care a gazduit tot o unitate militara, a fost amenajat noul sediu al Bibliotecii Judetene. In aceeasi zona, o suprafata de trei hectare de teren a fost vanduta o-mului de afaceri Beniamin Rus cu 48,12 euro pe metrul patrat. Tot lui Rus i-a fost vanduta o suprafata de teren de 1,7 hectare de pe Calea Aradului. Beniamin Rus urmeaza sa construiasca 4.000 de apartamente.

Cetatea Alba Iulia, preluata de administratia locala

La Alba Iulia a fost desfiintata una dintre cele trei unitati militare din incinta Cetatii „Vauban”. Acest lucru a permis Consiliului Local sa intre in posesia celei mai mari parti din terenurile aflate in incinta unitatii. Ulterior, Primaria si Consiliul Local au demarat proiectul de revitalizare turistica a Cetatii, prin includerea monumentului istoric in circuitul turistic national si mondial. Cea mai importanta cladire aflata in administrarea unitatii militare desfiintate, Palatul Princiar, este, insa, in continuare la Ministerul Apararii.

Destinatii civile pentru cazarmile sibiene

Dupa „liberarea” ultimului contingent de militari in termen de la Marsa, cladirile si terenurile fostei unitati, in suprafata de 146 de hectare, au devenit disponibile. MApN a aprobat in cursul lunii iulie 2006 transferul imobilelor Cazarmei 935 in patrimoniul CL din Avrig. Consilierii locali dezbat pe marginea intentiei de infiintare a unui parc industrial si a unui incubator de afaceri.

Heliport refuzat langa Focsani

Pana acum in judetul Vrancea nici una din unitatile militare existente n-a fost dezafectata. In schimb personalul unitatii militare de aviatie a fost mutat in 2004 la o alta unitate de profil din Brasov, iar toate utilitatile sale au fost preluate de catre UM 01270, inclusiv poligonul si pista de aterizare si decolare. Atunci, Marian Oprisan a incercat sa treaca, cu ajutorul ministrului Apararii, terenul in patrimoniul Consiliului Judetean. El intentiona sa faca un aeroport civil sau chiar un heliport. A avut ghinion, proiectul sau fiind refuzat de catre premierul Nastase.

Cele mai citite

NATO a interceptat trei avioane rusești deasupra Mării Baltice

Avioane de vânătoare F-35 olandeze au interceptat trei aeronave rusești deasupra Mării Baltice vineri și le-au escortat la distanță peste apele internaționale până la...

Mai multe fotografii îl contrazic pe Călin Georgescu. Acesta s-a întâlnit cu Horațiu Potra

O serie de fotografii în care Călin Georgescu apare alături de Horațiu Potra au apărut pe reţelele de socializare, în ciuda declaraţiilor făcute în...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,2% în primele zece luni, au scăzut exporturile, iar importurile au crescut

Această evoluție atrage atenția asupra vulnerabilităților structurale ale economiei românești Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,2% în primele zece luni ale anului 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă