2.3 C
București
joi, 2 februarie 2023
AcasăSpecialTraian Băsescu, urmărit penal fără respectarea Constituției?

Traian Băsescu, urmărit penal fără respectarea Constituției?

UPDATE:

”Traian Băsescu a fost chemat la Secția de Urmărire Penală a Parchetului General, unde i s-a adus la cunoștință că s-a început urmărirea penală față de el pentru infracțiunea de șantaj, reclamată de Gabriela Firea. Avocații domnului Traian Băsescu au cerut termen pentru studierea dosarului. Traian Băsescu nu a dat declarații”, ne-a precizat Ramona Bulcu, purtătoare de cuvânt a procurorului general Tiberiu Nițu.

Potrivit noului Cod de Procedură Penală, în momentul în care Gabriela Firea a depus plângerea, procurorul era obligat să înceapă urmărirea penală pentru fapte (in rem).

În mod bizar, procurorul de caz a inceput urmarirea penala și față de persoana lui Traian Băsescu, desi acesta a facut declaratiile publice  in perioada in care era presedintele tarii si pentru aceasta perioada beneficiaza de imunitate. Nici dupa terminarea mandatului, președintele țării nu raspunde penal pentru declaratiile publice facute in perioada in care a fost presedinte in exercitiu, spun unii specialiști consultati de România liberă. 

Alți specialiști spun că  procurorul de caz poate considera că nu e declarație publică, ci faptă de șantaj, și atunci, după terminarea mandatului de președinte, poate începe urmărirea penală în urma unei plângeri.

Într-un comunicat de presă, Parchetul General precizează:

„În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj.

Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”.

Istoricul dosarului

Parchetul ÎCCJ a anunţat, la 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată întrucât preşedintele are imunitate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis la 20 iunie 2014 sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a lui Traian Băsescu din motive de imunitate. Ulterior, în 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plângerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmăririi penale a lui Băsescu.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile art 312, alin. 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora „suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană„.

UPDATE:

Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaș, a declarat, miercuri, că, în funcție de consultarea dosarului se va stabili un termen, conform B1 Tv. El a precizat că NU s-a început urmărirea penală în cazul lui Traian Băsescu, ci este cercetat în calitate de suspect. (Precizare: calitatea de suspect om are DOAR persoana față de care s-a început urmărirea penală!)

UPDATE: Fostul președinte Traian Băsescu a plecat, în jurul orei 11.20 de la Parchetul General, unde a fost citat în dosarul de șantaj, în care este acuzat de Gabriela Firea.

UPDATE: Fostul președinte Traian Băsescu a ajuns, în jurul orei 10.50 la Parchetul General, unde va fi audiat în dosarul de șantaj pe care senatoarea PSD Gabriela Firea i l-a intentat.

UPDATE: Avocatul Gabrielei Firea, Locian Bolcaș, a ajuns în jurul orei 10.20, la Parchetul General, întrucât în jurul orei 11.00 va fi dezbătut dosarul în care Traian Băsescu este acuzat de șantaj.

–––

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se va prezenta miercuri, la ora 11.00, la Parchetul General, unde i se va aduce oficial la cunoştinţă calitatea de suspect, în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat de șantaj.

Citește și: Ce riscă fostul preşedinte Traian Băsescu în urma acuzaţiilor de santaj

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, la ieșirea de la PMP că a aflat, dintr-o scrisoare, că este suspect de santaj.

„Am primit o scrisoare prin care aflu că sunt suspect pentru că am făcut o declarație. Doamna Firea a făcut o plângere la Curtea Constituţională pentru declaraţiile mele şi, din câte ştiu, Curtea Constituțională i-a explicat că preşedintele este liber să facă orice declaraţie politică în timpul mandatului şi are aceeaşi libertate ca şi parlamentarii”, a precizat Traian Băsescu.

Citește și: Traian Băsescu: Sunt suspect pentru că am deranjat-o pe Firea

Avocatul Lucian Bolcaş a precizat că Traian Băsescu a fost citat de procurori pentru a da explicaţii în acest dosar şi ar urma să se prezinte la audieri în cursul zilei de miercuri, potrivit Mediafax.

Apărătorul Gabrielei Firea a adăugat că va asista la audierea fostului şef al statului.

„E dreptul părţii vătămate să asiste la etapele de procedură şi am să îmi exercit acest drept”, a afirmat Lucian Bolcaş.

La finalul anului trecut, procurorii de la Parchetul General au redeschis dosarul în care Gabriela Firea îl acuza pe Traian Băsescu de şantaj, deoarece, după terminarea celui de al doilea mandat prezidenţial, fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate. Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte.

 

Cele mai citite

PNL București îi cere lui Nicușor Dan îndeplinirea unor obiective pentru a-i menține sprijinul politic

Reprezentanţii PNL București îi cer primarului general, Nicușor Dan, să îndeplinească o serie de obiective cu privire la termoficare şi în alte domenii, în...
00:01:01

VIDEO: Profesorii din Anglia și Țara Galilor intră în grevă

În jur de 500.000 de persoane din învățământ au intrat în grevă în Anglia și Țara Galilor, în cea mai mare zi de acțiune...
00:01:13

VIDEO – Andrew Tate insistă că e nevinovat. Frații rămân în arest

Andrew Tate și-a declarat din nou nevinovăția miercuri (1 februarie) înainte de o audiere în instanță cu privire la apelul său împotriva detenției prelungite,...
Ultima oră
Pe aceeași temă