22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: trebuie renegociată partajarea beneficiilor

Băsescu: trebuie renegociată partajarea beneficiilor

Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care „nu au vrut să îi doară capul”, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, la Roşia Montană, citat de Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Roşia Montană, că este în favoarea derulării proiectului minier, spunând, potrivit Mediafax, că „orice ţară care are resurse trebuie să le folosească”. De asemenea, şeful statului a susţinut că prin derularea acestei investiţii s-ar crea locuri de muncă, iar proiectul de la Roşia Montană „stă îngropat din 1997″ din cauza laşităţii oamenilor politici. „Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare”, a afirmat preşedintele, citat de Mediafax.

Întrebat de o jurnalistă dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: „Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi, să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit”.

Potrivit Mediafax, preşedintele a ajuns la cariera din Roşia Montană ieri la prânz, însoţit de prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

În luări de poziţie anterioare, preşedintele a declarat că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Şeful statului a reiterat faptul că România are nevoie de acesta, „dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”, iar un aviz al Comisiei Europene rămâne în continuare necesar.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un „fan” al proiectului Roşia Montană şi că prevederi-le contractului, nefavorabile statului român, ar trebui „revăzute”, subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spună dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului. Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă