0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialBasescu: statul va sprijini proiectele Ford si Renault in Romania

Basescu: statul va sprijini proiectele Ford si Renault in Romania

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la intalnirea cu John Fleming, ca a abordat subiectul investitiilor celor doua companii in Romania la ultima reuniune a Consiliului European si i-a avertizat pe participanti ca statul roman va sprijini ambele proiecte.

Seful statului a facut aceasta afirmatie la intalnirea pe care a avut-o vineri dupa-amiaza cu John Fleming, vicepresedinte al corporatiei Ford si presedinte al diviziei Ford Europa. "Am inteles ca proiectul Ford de la Craiova va continua si dumneavoastra sustineti acest proiect", s-a adresat Basescu lui Fleming, care a confirmat acest lucru.

Presedintele l-a informat pe reprezentantul companiei americane ca statul roman va sustine investitiile din domeniul constructiilor de automobile. "Am ridicat subiectul Ford si Renault la ultima reuniune a Consiliului European si i-am avertizat ca Romania va sustine ambele proiecte", a spus seful statului, citat de NewsIn.

Presedintele Basescu a efectuat, la mijlocul lunii noiembrie 2008, mai multe vizite la uzinele auto pentru a se interesa de evolutia investitiilor. Presedintele a spus, pe 17 noiembrie, la Uzinele Ford, ca in Romania se resimt doar efectele crizei de la nivel mondial, iar statul ar trebui sa ajute firmele sa isi pastreze angajatii. "Plecam de la o realitate. Criza nu este generata de Romania. Daca ne referim strict la Europa, tarile din zona euro au intrat in regim de recesiune, a fost oficial anuntat. Romania exporta in aceste tari. 80 la suta din productia noastra se exporta in tarile intrate in recesiune. Pentru astfel de situatii este clar ca si oamenii din Romania suporta efectele recesiunii, pentru ca se reduc importurile. Ceea ce avem noi de facut este ca prin interventia statului, interventie legala, in limite legale, permise de statutul nostru de stat european, sa ajutam companiile sa nu treaca la disponibilizari masive, atat cat o putem face, pentru a diminua efectul recesiunii", a mai precizat Basescu.

In aceeasi zi, presedintele a vizitat si uzinele Dacia Pitesti, unde a lansat propunerea, materializata intre timp, de suspendare a taxei auto pentru masinile noi. "Am discutat cu domnii directori un set de masuri pe care noul guvern ar trebui sa il ia pentru a stimula productia la Dacia. Si as mentiona suspendarea temporara a aplicarii taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi, continuarea asa-numitului program "Rabla", supravegherea inmatricularii ilegale a autoturismelor "second-hand" si, bineinteles, creditarea furnizorilor pentru uzinele Dacia. Este un set de masuri, sunt convins ca sunt posibil a fi aplicate", a declarat seful statului dupa intalnirea cu conducerea uzinelor Dacia Pitesti, precizand ca "solutiile trebuie sa corespunda standardului nostru de stat membru al Uniunii Europene".

Cele mai citite

Odobescu și vicepremierul pentru integrare europeană al Ucrainei, despre minoritatea română din statul vecin

Protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este importantă pentru un stat ucrainean incluziv, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii...

“În cinci ani, putem să exportăm carne de porc”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să revigoreze zootehnia românească, astfel încât în câțiva ani România să ajungă să exporte din nou carne de...

Pensie de 94.000 de lei pe lună, cea mai mare din România

Cea mai mare pensie din România este de 94.000 de lei pe lună, echivalentul a aproximativ 19.000 de euro. Pensia respectivă este încasată de o...
Ultima oră
Pe aceeași temă