27 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu spune ca arhitectii "cedeaza in fata omului cu bani" si fac...

Basescu spune ca arhitectii „cedeaza in fata omului cu bani” si fac compromisuri

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, cu ocazia lansarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, ca distrugerile si afectarea patrimoniului construit este rezultatul unei intelegeri intre administratia locala si profesionistii care se ocupa de contructii, potrivit Newsin.

"O sa fiu foarte onest, mai ales ca am fost primar de Bucuresti. Stiu foarte bine ca distrugerile si afectarea patrimoniului construit, in mod deosebit, este rezultatul unei intelegeri, ca sa nu folosesc un cuvant mai dur, mai rau, intre administratie, in mod deosebit administratia locala, dar si intre profesionistii care se ocupa de constructii", a  spus presedintele.

Presedintele a subliniat ca "fatadele schimonosite pe care le vedem in Bucuresti si in toate orasele tarii sunt rezultatul compromisului pe care profesionistii in arhitectura il fac cu banul", aratand ca nu se poate pune mereu toata responsabilitatea in spatele statului sau a administratiilor locale.

Traian Basescu a subliniat ca respectarea regulilor de arhitectura, "care de multe ori nici macar nu sunt scrise, sunt reguli ale bunului simt", revine chiar arhitectilor. "Ei sunt cei care cedeaza in fata omului cu bani, care vrea "asa". Cred ca, daca cinci arhitecti ar refuza un om cu bani, care vrea o vila care schimonoseste arhitectura, macar ar fi o lectie minimala pentru omul cu bani si ar trebui sa apeleze la un arhitect foarte prost, pentru ca cei foarte buni nu s-ar angaja in a-i face hatarurile si a-i afisa prostul gust", a spus presedintele.

Seful statului a concluzionat ca, dincolo de realitatile care tin de legislatia ce trebuie corectata si de un sistem de penalitati care trebuie sa devina mai aspru in cazul distrugerii cladirilor de patrimoniu prin autorizatii date de administratiile locale, trebuie sa functioneze si "respectul pentru meseria de arhitect, respectul pentru ceea ce ai invatat la scoala, la facultate sau in viata de zi cu zi, respectul pentru tine insuti".

Comisia prezidentiala pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale din Romania, infiintata de seful statului in aprilie 2008 si coprezidata de seful Catedrei derestaurare patrimoniu din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti, Dan Mohanu si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza, a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni, un Raport care ofera o serie de solutii la starea actuala "de criza" a patrimoniului din Romania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă