26.5 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu: Sistemul de asistenta sociala este grosolan fraudat

Basescu: Sistemul de asistenta sociala este grosolan fraudat

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca ineficienta sistemului protectiei sociale, care este grosolan fraudat, este cauzata de "acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita si au dat de niste foarte generosi medici", informeaza Mediafax.

"Acest raport este o oglinda a sistemului de protectie sociala din Romania cu toti factorii care au contribuit la ineficienta acestui sistem. Ei sunt mentionati pentru ca raportul are doua parti esentiale, zona de diagnostic a sistemului de protectie sociala si zona de solutii. Am convingerea ca si una si alta reprezinta primul material de asemenea dimenisuni care inglobeaza toate aspectele si care se poate constitui intr-un excelent document de la care sa porneasca mai departe politici guvernamentale adaptate realitatilor Romaniei", a spus Traian Basescu la lansarea Raportului "Riscuri si inechitati sociale in Romania", intocmit de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice.

El a catalogat documentul fiind "aproape o somatie adresata clasei politice" care si-a concentrat deciziile in acordarea asistentei sociale preponderent pe momente electorale si in mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi, considerand ca au o importanta in virtutea faptului ca aceste lucruri sunt spuse de specialisti care au analizat neutru, sec si "cu realitatile in fata".

"Acesta este unul din motivele fundamentale ale esecului eficientei sistemului de protectie sociala in tara noastra. Tot intrand in acest spectru, o responsabilitate consistenta apartine fraudarii sistemului de protectie sociala prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita si au dat de niste foarte generosi medici care, pe de o parte spun ca au salariile mici, iar pe de alta parte, cu semnatura lor si pentru o traista de porumb, trimit in sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei si sunt cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate in mod nemeritat, iar resursa este luata de la cei care au nevoie de ea si este data unora care au dat ori un pachet de tigari ori o sticla de whisky", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca se impune o reverificare a persoanelor cu pensii de invaliditate. "Cred ca un proces rapid de verificare a celor care si-au dobandit aceasta calitate in ultimii ani si mai ales in zone in care densitatea este uriasa trebuie declansat. Cu medici adusi din alta parte, nu cu aceiasi medici, dar acest proces trebuie facut, pentru ca sistemul de asistenta sociala este grosolan fraudat"" a mai spus Traian Basescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă