1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialBasescu: sa recunoastem ca asa-numita integrare a romilor se rezuma la o...

Basescu: sa recunoastem ca asa-numita integrare a romilor se rezuma la o asimilare’’

Presedintele Traian Basescu a declarat, in fata reprezentantilor minoritatii rome care au semnat Pactul pentru educatie, ca nu fondurile destinate acestei etnii mai constituie o problema majora, ci capacitatea de a recunoaste ca programele anterioare au inregistrat destule esecuri si ca "asa-numita integrare, de fapt, se rezuma la o asimilare" – relateaza 9am.ro, care citeaza agentia Newsin.
   Presedintele a mai declarat ca etnia roma are nevoie de o atentie mai mare decat restul populatiei scolare, pentru ca trebuie educati "inclusiv parintii asupra faptului ca trebuie sa-si trimita copiii la scoala".
   Delegatii minoritatii rome i-au inmanat presedintelui Basescu un document cu prioritatile in ceea ce priveste programele educationale ale etniei, iar seful statului i-a avertizat ca textul nu va rezolva problemele la nivelul comunitatilor, si ca o data deveniti semnatari ai Pactului pentru educatie, vor trebui sa lucreze in comisiile care prefigureaza strategia in acest domeniu.
   Unul dintre reprezentantii minoritatii a spus ca "un pas extraordinar spre schimbare" ar fi daca seful statului va da un semnal in campania de combatere a stereotipurilor, de cunoastere a adevarului despre aceasta etnie si a faptului ca Romania are cea mai mare populatie de romi din Europa. Traian Basescu a raspuns ca autoritatile romane fac eforturi din acest punct de vedere, inclusiv la nivel european, si a exemplificat prin eforturile depuse ca romii din Romania sa fie tratati ca orice cetatean european la plecarea din tara. "Tratamentul trebui sa fie ca pentru orice cetatean european. Asta a fost batalia cu Italia la un moment dat, sau cu unii politicieni italieni", a spus seful statului.

Cele mai citite

Cifre îngrijorătoare. FMI atrage atenția că pensiile nu vor mai putea fi plătite

Deși noua lege a pensiilor face ca atât femeile și bărbații să se pensioneze la 65 de ani, inevitabilul se va produce și anume...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă