31.3 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Retragerea decoraţiei lui Tokes ar fi o încălcarea a legii

Băsescu: Retragerea decoraţiei lui Tokes ar fi o încălcarea a legii

Preşedintele Traian Băsescu a considerat că retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” acordat lui Tőkés László ar preupune încălcarea legii, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat că cererea de retragere a decoraţiei lui Tőkés poate fi făcută doar de către cavalerii unui ordin naţional, iar premierul ţării nu face parte din niciun Ordin, astfel că nu poate solicita declanşare procedurii de retragere.

Citeşte şi Ponta i-a trimis lui Băsescu scrisoarea în care cere retragerea Ordinului Steaua României lui Tokes

De asemenea, în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale se explică şi faptul că un Ordin poate fi pierdut dacă deţinătorul este condamnat la închisoare sau aduce prejudicii morale membrilor Ordinului prin fapte dezonorante. Totodată, Administraţia a menţionat că singura soluţie de retragere a decoraţiei acordat lui Tőkés este cea în care unul dintre cavalerii Ordinului sesizează  Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

Traian Băsescu consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituţional atât de înalt, să fie în deplin acord cu legea, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă