28.8 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialBasescu respinge Legea privind reutilizarea informatiilor

Basescu respinge Legea privind reutilizarea informatiilor

Presedintele Traian Basescu a retrimis parlamentului, la 19 septembrie, cererea de reexaminare a Legii privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice.
Seful statului a atras atentia ca Legea privind reutilizarea informatiei ofera posibilitatea institutiilor publice de a stabili taxe pentru serviciile de reutilizare a documentelor. Aceasta prevedere intra in contradictie cu dreptul la informatie, stipulat de articolul 31 (1) din Constitutia Romaniei, care statueaza ca „dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit”.
Mai mult, actuala Lege 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public prevede expres „Dispozitii speciale privind accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public”, fara a impune nici un cost cu privire la modul in care sunt utilizate aceste informatii Astfel, legea ar putea crea urmatoarea situatie: daca mijloacele de informare in masa utilizeaza o informatie de interes public, ar trebui sa plateasca pentru aceasta, se arata in comunicatul citat. Acest lucru este insa neconstitutional, in virtutea dreptului la informatie, si ar aduce grave prejudicii procesului de transparenta in activitatea institutiilor publice, se precizeaza in comunicat. In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Legea actuala nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public nu prevede restrictii in ceea ce priveste utilizarea si reutilizarea informatiilor de interes public si nu conditioneaza oferirea acestora de prezentarea unui scop in momentul depunerii cererii de acces la informatii de interes public.
Din aceasta perspectiva, legislatia romaneasca respecta standardele stabilite de directiva Comisiei Europene 98/2003 referitoare la reutilizarea informatiilor din sectorul public in context, presedintele Basescu atrage atentia ca in preambulul Directivei nr. 2003/98/CE legiuitorii europeni au prevazut faptul ca „aceasta directiva ar trebui sa indeplineasca minimum de armonizare, evitand astfel, pentru viitor, decalaje intre statele membre in tratarea problemei reutilizarii documentelor din sectorul public”.
Seful statului mai evidentiaza in adresa faptul ca termenul de „reutilizare”, definit in lege, precum si „scopul reutilizarii” sunt formulate lapidar, lasand loc unor interpretari multiple si creand astfel oportunitatea modificarii cadrului legislativ existent in domeniu.
Presedintele atrage atentia si asupra faptului ca actuala lege privind accesul la informatii de interes public a fost elaborata in parteneriat cu societatea civila si a constituit model pentru elaborarea legii privind liberul acces la informatii de interes public din alte tari.
Institutiile internationale au apreciat actuala forma a Legii 544/2001 ca fiind un model de transparenta si democratie pentru Romania in toate rapoartele despre tara noastra si au sprijinit institutiile publice in procesul de aplicare a acestei legi prin programe de asistenta tehnica si de dezvoltare, se mai afirma in comunicatul Administratiei Prezidentiale. (Rompres)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă