23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Nu e permis ca pentru ruşi să fie mai uşor să...

Băsescu: Nu e permis ca pentru ruşi să fie mai uşor să obţină o viză pentru UE decât pentru moldoveni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, după întâlnirea cu preşedintele Estoniei, că este esenţial ca cetăţenii Republicii Moldova să poată circula liber în Uniunea Europeană şi că nu este permis ca pentru ruşi să fie mai uşor să obţină o viză decât pentru moldoveni sau ucraineni, transmite Mediafax.

Şeful statului a arătat că l-a informat pe preşedintele Estoniei cu privire la obiectivele României legate de Republica Moldova, care constau în interconectarea reţelei de energie electrică şi interconectarea sistemului de gaze naturale al României la Republica Moldova, pentru a da acestei ţări „posibilitatea de aprovizionare din surse diferite, fie că vorbim de energie electrică sau de gaze”.

Şeful statului a mai spus că, în privinţa Republicii Moldova, importante sunt cele două acorduri care vor fi parafate la Vilnius, acordul de asociere la UE şi cel de liber schimb.

Citeşte şi Dmitri Rogozin susţine că Traian Băsescu planifică anexarea Republicii Moldova de către România

„Este esenţial ca cetăţenii Republicii Moldova să poată circula liber în Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat că „nu este permis ca pentru ruşi să fie mai uşor să obţină o viză pe Uniunea Europeană, decât pentru moldoveni sau ucraineni”.

„Am mulţumit pentru sprijinul consecvent al Estoniei pentru atragerea ţărilor din Parteneriatul Estic înspre Uniunea Europeană”, a mai declarat şeful statului, adăugând că o concluzie la care s-a ajuns a fost aceea că „o integrare viitoare a Ucrainei ar fi una dintre marile victorii ale UE, dar integrarea Moldovei ar fi una din marile victorii ale României şi ale ţărilor din regiune, inclusiv din ţările baltice”.

Citeşte şi Băsescu, despre acuzaţiile lui Rogozin: România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară

La rândul său, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a arătat că în Republica Moldova „este în mod clar o situaţie dificilă”, moldovenii fiind „presaţi foarte tare cu tot felul de boicoturi şi ameninţările domnului Rogozin, care a spus să aibă grijă cu îngheţul”.

„Desigur, nu este o parte a unui discurs civilizat, european, din timpurile noastre”, a mai arătat preşedintele Estoniei, apreciind că România şi Estonia sunt doi dintre cei mai buni aliaţi ai Republicii Moldova.

Preşedintele Estoniei a mai afirmat că România este expertul în ceea ce priveşte Republica Moldova şi a arătat că Estonia a investit mult în această ţară, nu doar din punct de vedere economic, dar şi politic, în reţeaua IT, sau în guvernarea electronică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă