2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialBasescu, la sarbatoarea de la Hoteni (VIDEO)

Basescu, la sarbatoarea de la Hoteni (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, au primit, duminica, la sarbatoarea de la Hoteni, straie maramuresene, seful statului punandu-si pe cap un clop si imbracand, ca si sotia sa, veste daruite de localnici.

Presedintele Traian Basescu le-a urat, duminica, maramuresenilor prezenti la Tanjaua de la Hoteni, sa traiasca bine, precizand ca nu este o urare electorala, transmite Mediafax.

"Sa dea Dumnezeu sa traiti bine!", a spus Basescu in finalul discursului rostit de pe scena amenajata la sarbatoarea de la Hoteni, unde participa aproximativ 10.000 de persoane.

Purtand pe cap un clop si fiind imbracat cu ilicul maramuresean primit de la localnici, Basescu a afirmat ca este prea mult sa spui ca "te-ai facut maramuresean" doar pentru ca cineva te-a imbracat astfel.

"Vreau sa incep prin a-mi scoate clopul in fata dumneavoastra", a spus Basescu, prcizand ca a raspuns invitatiei de a veni la Hoteni pentru ca numai asa isi poate arata respectul fata de oamenii din Maramures.

El a remarcat ca, privind pe harta, Maramuresul este locul aflat la egala distanta de nordul Tarilor Scandinave si de Malta, locul aflat la egala distanta intre Atlantic si Marea Caspica, la intretaierea culturilor, in care romanii, prin maramureseni, pastreaza datini, obieciuri si se arata a fi pastratori severi ai traditiilor romanesti.

El le-a spus oamenilor locului ca, prin cultura, datini, prin mandria de a fi mamarmureseni si romani fac ca acest loc sa fie important pentru definirea Romaniei.

"Ati fost mandri in istoria dumneavoastra, cand nu ati mai avut voievozi, v-ati simtit voievozi pe acest pamant", a afirmat seful statului, aratand ca portile mamramuresene sunt, de fapt, porti voievodale.

"Veti fi voievozi ai acestor pamanturi cat veti exista, iar pentru toate acestea orice roman trebuie sa va multumeasca si sa va priveasca cu respect", a declarat Traian Basescu.

El a spus participantilor la sarbatoare ca a venit pentru a se bucura cateva ore impreuna cu ei, impotriva a ceea ce ar fi trebuit sa faca in calitate de gazda la Palatul cotroceni, unde are loc Ziua portilor deschise. Dar a spus ca va ajunge si acolo.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat, duminica la pranz, in satul Hoteni, pentru a participa la aceasta sarbatoare. Oamenii s-au strans in fata scenei, unde a avut loc un spectacol de muzica populara.

Anul acesta, gospodarul cel mai harnic a fost ales Ioan Hotea, in varsta de 35 de ani, care a tinut un scurt discurs pe scena amenajata pentru aceasta manifestare.

Tanjaua este un obicei de primavara, sarbatorit in mai multe localitati maramuresene, dar Tanjaua de la Hoteni este cea mai mare manifestare, reusind sa stranga anual peste 10.000 de oameni.

Acest obicei presupune desemnarea celui mai harnic gospodar, care este ales din randul satenilor ce ies primii la arat, omul trebuind sa fie de incredere si sa aiba familie.

Conform ritualului, gospodarul este spalat pe fata, in Valea Darasca, pentru a simboliza purificarea intregii comunitati. Ulterior, are loc un spectacol de muzica populara.

Cele mai citite

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...

Cele trei condiții puse de Austria pentru a accepta România în Air Schengen

Austria a pus trei condiții pentru ca România să fie primită în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. Frontierele terestre constituie un...

Realitatea „României Educate”: Una din patru școli nu are apă curentă, ori are WC-ul în curte

Mult mediatizatul program de suflet al președintelui Klaus Iohannis, „România Educată” este doar un document de fațadă, pentru că realitatea din școlile românești...
Ultima oră
Pe aceeași temă