Presedintele Traian Basescu a afirmat, la lucrarile Conferintei privind securitatea energetica, desfasurate joi dimineata, ca una dintre masurile principale pentru cresterea securitatii energetice este intarirea parteneriatelor si a dialogului intre producatorii si consumatorii de energie, transmite Rompres.
"Este nevoie de cresterea increderii reciproce, de adoptarea principiilor pietei in domeniu si de predictibilitate pentru consolidarea acestor parteneriate. Tarile consumatoare au nevoie ca securitatea alimentarii sa nu le fie periclitata, iar incheierea de contracte energetice sau stabilirea preturilor sa nu fie influentata de factori politici"- a spus Traian Basescu.
El a mentionat ca, in ceea ce priveste Romania, dependenta de importul de resurse energetice este mai mica decat media UE, in timp ce intensitatea energetica este cu mult mai mare.
Seful statului a subliniat ca unul dintre partenerii traditionali ai Romaniei, dar si ai UE in domeniul energetic, este Federatia Rusa.
"Este clar ca intre Federatia Rusa si UE exista o dependenta reciproca determinata de vanzarea, respectiv, cumpararea de resurse energetice, dar aceasta trebuie gestionata printr-un parteneriat bazat de predictibilitate, reciprocitate, incredere si mai ales pe regulile pietei stipulate inclusiv in principiile Tratatului Cartei Energiei si cele ale Protocolului de Tranzit", a spus Basescu.
In opinia sefului statului, este insuficient exploatat potentialul din zona Caspica-Caucaz. Basescu este de parere ca aceasta zona trebuie valorificata iar, in acest sens, trebuie asigurate rute de transport pentru hidrocarburi, Marea Neagra fiind cea mai scurta ruta catre Europa.
Presedintele a spus ca UE trebuie sa se afirme ca un partener important de cooperare in regiunea Marii Negre si Marii Caspice si ca un reper politic pentru statele care isi pot manifesta sprijinul in asigurarea securitatii energetice a Uniunii.
Potrivit lui Traian Basescu, "ancorarea" unor state precum Azerbaidjan, Kazahstan si Turkmenistan intr-o relatie durabila ca surse de energie alternative pentru Europa s-ar constitui "nu doar ca o buna investitie in plan economic, dar si ca optiune strategica pe termen lung".
Presedintele Romaniei a aratat ca pentru realizarea acestei conexiuni a Europei cu spatiul caucazian trebuie dezvoltata infrastructura portuara si capacitatile logistice din Georgia.
"Intr-o astfel de abordare, proiecte precum gazoductul Nabucco si oleoductul Constanta-Trieste ar putea contribui la dezvoltarea coridorului energetic trans caspic-trans Marea Neagra. Gazoductul Nabucco a devenit o prioritate a UE, are sprijinul tuturor statelor implicate in constructia sa si exista perspective reale de transformare a acestuia intr-o poveste de succes" – a apreciat Basescu, adaugand ca acest proiect nu este indreptat impotriva unei companii sau a unei tari.
In ceea ce priveste oleoductul Constanta-Trieste, Basescu a spus ca acesta este un proiect viabil, putand constitui cea mai directa si sigura ruta de transport a petrolului caspic spre spatiul UE.
In context, Traian Basescu a declarat ca dezvoltarea unei politici energetice europene, inclusiv cu o dimensiune comuna externa, a devenit o prioritate a agendei politice a UE.