13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialBasescu il someaza pe Melescanu

Basescu il someaza pe Melescanu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a trimis, luni, o noua scrisoare ministrului interimar al Justitiei, Teodor Viorel Melescanu, in care-l someaza sa nu mai "impiedice indeplinirea unei prerogative prezidentiale", precum cea privind avizul de incepere a urmaririi penale impotriva a opt ministri.

 

Presedintele ii solicita ministrului sa respecte Constitutia Romaniei, independenta justitiei si sa nu intarzie aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, Basescu i-a atras atentia lui Melescanu ca nu are atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului.

In scrisoare, Melescanu este somat sa se limiteze la atributiile pe care le are si sa transmita solicitarile presedintelui, de incepere a urmaririi penale impotriva celor opt fosti si actuali ministri, catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA.

 

Prezentam integral scrisoarea presedintelui:

 

"Stimate Domnule Ministru,

Am luat act cu ingrijorare de refuzul dumneavoastra de a transmite cererile mele pentru inceperea urmaririi penale a fostilor si actualilor ministri, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Codrut Seres si Decebal Traian Remes, desi dosarele cauzelor v-au fost remise inca din data de 16.01.2008 de Administratia Prezidentiala. Fac precizarea ca Presedintele Romaniei nu este organ de cercetare penala si nici nu se substituie procurorului sau judecatorului cauzei.

Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 6231/01/2008 si inregistrata la Administratia Prezidentiala cu nr. 239/18.01.2008, in data de 18 ianuarie 2008, v-am transmis sub sigiliu documentele care au stat la baza referatelor procurorilor de caz pe care in data de 19 ianuarie a.c. mi le-ati restituit. Aceste documente venite din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie au stat la baza solicitarii primite si s-au aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia ,,Conform cu originalul’’ si stampila institutiilor transmitatoare. Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public.

Absolut toate documentele pe care le-am detinut v-au fost transmise.

Precizez ca documentele pe care le-am avut la dispozitie au stat la baza solicitarii de incepere a urmaririi penale, dumneavoastra, ca ministru al Justitiei, neavand dreptul de a cenzura decizia Presedintelui. In acest sens, Decizia Curtii Constitutionale nr.1133 din 2007 este foarte clara.

Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta justitiei si sa nu intarziati aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului.

Avand in vedere ca in momentul de fata impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitand solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca in caz contrar ati savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei.

Traian Basescu, Presedintele Romaniei."

 

Cele mai citite
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...

Actorul din “Singur acasă” a primit o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame

La vârsta de 43 de ani, Macaulay Culkin, celebrul actor care a devenit cunoscut pentru rolul său în "Singur acasă", a primit în cele...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...
Ultima oră
Pe aceeași temă