13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu il decoreaza pe Mungiu pentru puterea de a trece peste birocratie

Basescu il decoreaza pe Mungiu pentru puterea de a trece peste birocratie

Presedintele Traian Basescu l-a felicitat, marti, pe regizorul Cristian Mungiu pentru ca a avut puterea sa treaca peste birocratia de acasa si a reusit cu filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" sa castige Trofeul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes.
"Dincolo de faptul ca ma bucura succesul dumneavoastra, acesta este motivul principal pentru care azi v-am decorat. Va felicit in mod deosebit ca ati avut puterea sa treceti peste birocratia care nu v-a recunoscut la dumneavoastra acasa", a declarat seful statului, citat de Rompres.
In opinia presedintelui, succesul lui Cristian Mungiu, dar si al regretatului regizor Cristian Nemescu, la Festivalul de la Cannes arata ca nu intotdeauna "cei selectati in tara la finantarile de proiecte sunt si cei mai buni".
"Iata ca oameni care au stiut sa treaca peste cerbicia unor comisii de evaluare au putut sa se situeze deasupra administratiei prin propria lor valoare", a mai spus Traian Basescu.
seful statului l-a decorat, marti, la Palatul Cotroceni, pe regizorul Cristian Mungiu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru contributia sa prin care s-a evidentiat ca exponent al tinerei generatii de regizori romani in promovarea la nivel mondial a cinematografiei autohtone.
Cristian Mungiu a multumit pentru decoratie si s-a declarat bucuros pentru faptul ca a putut sa-i faca fericiti si mandri ca sunt romani pe multi compatrioti prin faptul ca a adus acasa Palme d’Or. "Sper din toata inima sa se simta la fel de fericiti si mandri cand vor vedea filmul cum se simt acum ca am primit aceasta distinctie internationala", a adaugat regizorul, citat de Newsin.
In cadrul aceleiasi ceremonii, presedintele a inmanat parintilor lui Cristian Nemescu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler, acordat post-mortem regizorului, pentru contributia remarcabila la promovarea cinematografiei romanesti. Traian Basescu a adus un omagiu regizorului intrat in nemurire si a prezentat condoleante parintilor acestuia.
Filmul "California Dreamin’" al regizorului Nemescu a primit Premiul sectiunii Un Certain Regard al Festivalului de la Cannes.
"Anul trecut am avut posibilitatea sa decorez patru tineri regizori. Iata ca anul 2007 vine cu, poate, cea mai inalta distinctie obtinuta de tanara generatie de regizori romani", a mai spus Traian Basescu, citat de Newsin, referindu-se la distinctiile acordate anul trecut regizorilor Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu, Radu Mihaileanu si Cristi Puiu.

Cele mai citite

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Compania care a primit premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“

Compania românească „Plafar“ a câștigat premiul pentru „brand românesc de tradiție și încredere“ la Gala Excelență în Business. „Companii Românești cu tradiție. Plafar a câștigat premiul...

Bărbat bătut până la inconștiență de o mamă și fiul ei

Agresiunea a avut loc pe o stradă din sectorul 5, la primele ore ale dimineții Agresorii au fost deranjați de faptul că victima aduna PET-uri...
Ultima oră
Pe aceeași temă