Presedintele Traian Basescu i-a cerut primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu sa solicite Uniunii Europene plata in avans a subventiilor pentru suprafetele afectate de seceta, procedura utilizata si de alte tari membre UE in situatii similare, se arata intr-un comunicat transmis ROMPRES de Administratia Prezidentiala.
Sumele platite in avans de catre UE ar urma sa fie adaugate sprijinului financiar care va fi acordat de Executiv ca si despagubiri pentru zonele agricole calamitate din cauza secetei.
Potrivit sursei citate, premierul a anuntat ca Guvernul va mentine subventiile pentru irigatii pentru utilizatori, va actiona in directia refacerii sistemului de irigatii, precum si in directia identificarii modalitatilor de acordare a despagubirilor pentru culturile afectate de seceta.
De asemenea, in cadrul sedintei CSAT, primul-ministru a informat ca s-au dispus masuri de supraveghere permanenta a debitelor Dunarii, pentru a pune in evidenta un posibil risc de scadere a productiei de energie la Portile de Fier si de racire a Grupului Unitatii 1 de la Cernavoda.
Calin Popescu-Tariceanu a informat, totodata, CSAT ca Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii urmeaza sa elaboreze o strategie nationala de combatere a secetei pe un orizont de timp de 20 de ani.
''Presedintele Traian Basescu a insistat cu privire la necesitatea realizarii si utilizarii forajelor de medie si mare adancime ca solutie pentru alimentarea cu apa a localitatilor din zonele afectate de seceta'', se mai arata in comunicat.
Seceta, la CSAT
Combaterea efectelor secetei si ale caniculei a fost unul dintre subiectele incluse pe ordinea de zi a sedintei CSAT, dupa ce presedintele Traian Basescu i-a solicitat, miercuri, primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu sa prezinte un raport cu efectele secetei si masurile luate de guvern.
Evaluarea a trebuit sa contina situatia debitelor apelor de suprafata, situatia rezervei strategice de apa a Romaniei (apele de subteran si nivelul panzei freatice), situatia acumularilor de apa, indiferent de detinator si gradul lor de umplere, situatia localitatilor cu deficit in alimentarea cu apa, situatia suprafetelor afectate de seceta (pe tipuri de culturi), evaluarea impactului secetei asupra sistemului energetic national, situatia rezervelor de stat, efectele temperaturilor ridicate asupra sistemului national de transport, situatia acordarii de ajutoare si despagubiri catre persoane fizice si juridice, evaluarea riscurilor asupra sanatatii publice, precum si o evaluare a riscului de incendii asupra fondului forestier.
Apel catre societatea civila
Premierul Tariceanu a declarat, joi, la Guvern, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, ca l-a rugat pe presedintele Traian Basescu sa lanseze un apel catre societatea civila si organizatiile neguvernamentale, pentru ca acestea sa ajute autoritatile impotriva caniculei si secetei.
El a precizat ca i-a prezentat sefului statului o informare completa incluzand masurile guvernamentale pentru combaterea secetei si a caniculei.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit, joi, la primul punct al ordinii de zi figurand "prezentarea, de catre primul-ministru al Guvernului Romaniei, a unui raport referitor la efectele secetei, masurile luate si masurile planificate de Guvern pentru diminuarea consecintelor acesteia".