35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Adun debitul Prutului cu al Dunării şi cu al Siretului şi...

Băsescu: Adun debitul Prutului cu al Dunării şi cu al Siretului şi nu-mi iese inundaţie

„Adun debitul Prutului cu debitul Dunării şi cu debitul actual al Siretului şi nu îmi iese inundaţie”, a spus Băsescu, precizând că face acest calcul aşa cum îl face orice om cu pregătire tehnică, aşa cum este el.

Băsescu a inspectat, marţi, digul construit pentru apărarea municipiului Galaţi şi le-a spus jurnaliştilor, întrebat fiind cum i se pare construcţia, că aceasta este singura soluţie.

La insistenţele unui jurnalist, care l-a întrebat despre varianta spargerii digului de la Cotu Pisicii, preşedintele, care se urcase deja în maşină, a făcut un semn cu mâna, de respingere, spunând: „Hai, lasă, Doamne fereşte să se ajungă la asta!”, reiterând că digul de la Galaţi va rezista, potrivit Mediafax.

Şeful statului a ajuns în municipiul Galaţi în jurul orei 15.15 şi a inspectat digul, urcându-se pe acesta.

El a dat mâna cu doi-trei oameni, după care le-a spus jurnaliştilor: „Daţi-vă înapoi, nu pot să văd nimic de voi, vă dau apoi o concluzie”.

În ultima săptămână, când în judeţele Moldovei au avut loc inundaţii puternice, Traian Băsescu a mers în judeţele Suceava, Bacău şi Botoşani.

Digul de protecţie a oraşului Galaţi, lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri, a fost finalizat, marţi, în prezent lucrându-se doar la consolidarea lui şi la evacuarea apelor care se infilitrează în anumite puncte.

Digul este format din saci umpluţi cu nisip, aşezaţi deasupra digului de beton existent. În prelungire, pe două străzi ale cartierului Valea Oraşului există hidrobaraje care au la bază peste 250.000 de saci cu nisip.

Conform autorităţilor locale, dacă digul de la Galaţi va ceda va fi înregistrat cel mai mare dezastru urban de după cel de-al doilea război mondial.

Autorităţile locale spun că se va impune evacuarea a aproximativ 8.000 de persoane din zona inundabilă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, se declară convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţi va rezista şi că nu se va impune spargerea digului de la Cotu Pisicii, operaţiune care ar afecta cinci localităţi şi aproximativ 7.000 de persoane.

Ministrul a spus că pentru realizarea digului de la Galaţi a fost luat în considerare un debit pe Siret, înainte de localitatea Şendreni, spre 2.500 de mc/s, dar, în zonă situaţia este „în regulă”, debitul scăzând la 1.400 mc/s.

Potrivit lui Blaga, cu o zi în urmă în zona Cotu Pisicii a fost trimisă, cu un elicopter, o echipă de pirotehnişti, iar împreună cu reprezentanţi de la Apele Române a fost stabilită zona în care s-ar putea crea o breşă în dig dacă situaţia o va impune.

„Convingerea mea esta că digul care a fost ridicat la Galaţi va rezista. Concluzia este că digul va rezista. Nici acolo (la Cotu Pisicii – n.r.) nu sunt oamenii bucuroşi pentru astfel de soluţii, dar echipa noastră, împreună cu cele ale ANAR, a stabilit care ar fi zona unde s-ar putea crea breşa, dar convingerea mea este că nu o vom face”, a declarat, marţi, ministrul Blaga.

El a precizat că, într-o astfel de situaţie, cinci localităţi şi 30.000 de hectare de teren agricol ar fi parţial inundate, iar aproximativ 7.000 de persoane vor fi afectate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă