0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialBasescu, absolventilor INM: Sistemul in care intrati e dintre cele mai putin...

Basescu, absolventilor INM: Sistemul in care intrati e dintre cele mai putin apreciate de populatie

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la intalnirea cu tinerii magistrati, absolventi ai Institutului National al Magistraturii (INM), ca acestia intra intr-unul dintre sistemele cel mai putin apreciate de justitiabili, de populatie.

Potrivit Mediafax, presedintele le-a transmis absolventilor Institutului National al Magistraturii, invitati la Palatul Cotroceni, ca, din pacate, "sistemul in care acestia intra nu este cel mai apreciat de romani".

El a mai spus ca "inamovibilitatea ii face pe magistrati intangibili chiar si cand gresesc", iar hotararile lor sunt deasupra oricarui om de rand si de aceea reposabilitatea tinerilor care intra in acest sistem este si mai mare.

"In justitie trebuie un suflu nou si trebuie in primul rand profesionalism", a mai spus seful statului.

"De patru ani de cand indeplinesc aceasta functie nu am auzit niciun procuror sau judecator care sa spuna ca cineva a vrut sa il influenteze, ca cineva a exercitat asupra lui presiuni", a declarat seful in fata absolventilor Institutului National al Magistraturii care aveau prinse in piept cocarde pe care scria "Respectati independenta Justitiei", la fel ca si Traian Basescu.

"Am constatat ca mai multi dintre dumneavoastra cer printr-un autocolant independenta justitiei. Si eu cer acelasi lucru. Dar judecatorii si procurorii sunt atat de independenti cat vor ei. Am auzit de judecatori corupti, procurori corupti. I-am vazut si cu ochii mei, in fata instantelor, i-am vazut public. Un judecator este atat de independent si atat de liber cat vrea el", a subliniat seful statului, citat de ziare.com.

Totodata, acesta a sustinut ca nicio declaratie de presedinte nu va influenta un judecator dar presedintele are dreptul si obligatia sa se exprime public.

"Nimeni nu poate obliga un judecator sa faca altceva decat ii dicteaza legea si constiinta", a mai spus Traian Basescu precizand insa ca sunt si judecatori care se angajeaza in batalia politica.

Justitia nu o facem pentru UE, ci pentru lege si pentru romani

Pe de alta parte, presedintele le-a urat succes celor 29 de procurori si 83 de judecatori care au intrat joi, in magistratura, si si-a exprimat speranta ca acestia vor reusi sa aduca un suflu nou in acest sistem, care este "unul dintre cele mai putin apreciate de romanii insisi".

"Justitia nu o facem nici pentru Uniunea Europeana nici pentru Comisia de la Bruxelles, ea trebuie facuta pentru lege si pentru romani", a spus seful statului subliniind inca o data ca, din pacate, in acest moment increderea in justitie este extrem de scazuta.

"Se judeca greu, marile dosare nu se judeca, avem adesea judecatori care incalca legea, va sunt cunoscute cazurile, de exemplu judecatoarea de la Dambovita sau tentativa de frauda de la examenul pentru magistrati", a reamintit presedintele doua dintre cazurile cele mai cunoscute din ultimul an.

Subliniind inca o data uriasa responsabilitate ce apasa pe umerii lor, Traian Basescu i-a avertizat pe noii magistrati asupra importantei hotararilor pe care acestia urmeaza sa le ia.

"Sunteti tineri, inca nu ati judecat niciun proces, nu ati anchetat niciun inculpat. Dar vreau sa stiti ca inamovibilitatea va face intangibili chiar si cand gresiti. Hotararile dumneavoastra sunt deasupra oricarui om de rand, de la presedinte pana la cel mai neinsemnat om din Romania", a mai spus in discursul sau presedintele Traian Basescu.

In acelasi timp, acesta a explicat ca in toate interventiile sale nu a dorit sa influenteze actul de justitie ci doar a criticat anumite lucruri.

"In ceea ce ma priveste nu am sanctionat public doar lucruri care sunt in neregula in justitie ci si ce este in neregula din punct de vedere al politicului, atunci cand prin abuz a blocat derularea procesului normal pentru oameni politici", a afirmat seful statului.

"V-as ruga sa nu credeti ca nimeni nu are voie sa va critice. Atunci cand gresiti, va judeca cei impotriva carora ati judecat, justitiabilii", a mai spus Traian Basescu subliniind totodata ca isi doreste ca aceasta noua promotie de absolventi ai INM va aduce "acel suflu nou in justitie, si de incredere si de profesionalism si de spirit de dreptate".

La ceremonia de investire in Magistratura au participat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi precum si mai multi reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Cele mai citite

Decoraţiile statului român nu pot fi conferite foştilor colaboratori ai Securităţii şi persoanelor condamnate. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia decoraţiile statului român nu pot fi conferite cetăţenilor care au fost lucrători sau colaboratori ai...

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...
00:00:42

Președintele Putin al Rusiei se întâlnește cu prințul moștenitor saudit

Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au discutat miercuri despre continuarea cooperării cu privire la prețul petrolului, în calitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă