3.7 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialBarbatul, o “specie” pe cale de disparitie

Barbatul, o “specie” pe cale de disparitie

Un expert australian in domeniul geneticii, citat de Daily Mail, sustine (sau avertizeaza?) ca barbatii au pornit-o pe drumul dinozaurilor, adica al extinctiei. Profesor Jennifer Graves a tinut o prelegere pe acest subioect la Royal College of Surgeons, o facultate de medicina din Republica Irlanda. Profesorul Graves, specializata in studiul cromozomilor umani care joaca un rol in sexualitate, a aratat ca cromozomul Y masculin este pe moarte si, intr-o buna zi, ar putea disparea. Nu exista insa nici un motiv de ingrijorare imediata. Prorocita extinctie a barbatilor va avea loc, daca va avea loc, peste cel putin cinci milioane de ani!

Profesorul Graves aduce si o raza de speranta: ea a aratat ca exista rozatoare care continua sa se reproduca sexual, cu toate ca le lipsesc cromozomii vitali din care este format cromozomul Y.

Ca sa fii mascul, trebuie sa ai un cromozom Y. In urma cu 300 de milioane de ani, cromozomul Y avea circa 1400 de gene, iar astazi nu mai are decat 45. Daca acest ritm de pierdere a genelor se va mentine, peste cinci milioane de ani nu va mai ramane niciunul,  macar “de samanta”.

Cromozomul Y masculin contine o gena numita SRY, care declanseaza dezvoltarea testiculelor si secreta hormonii care determina masculinitatea. Nu se stie ce s-ar putea intampla dupa disparitia cromozomului Y si ce implicatii va avea o asemenea disparitie pentru viitorul omenirii. Profesorul Graves a subliniat ca oamenii nu se pot inmulti asexual, prin partenogeneza, ca unele soparle, pentru ca mai multe gene de importanta vitala trebuie sa provina de la mascul. Exista insa cateva specii de rozatoare originare din Europa Rasariteana, dar si sobolanii de campie din Japonia, care sunt lipsiti si de cromozomul Y si de gena SRY – si totusi, printre aceste rozatoare, traiesc si prospera o multime de masculi sanatosi. Probabil ca o alta gena a preluat atributiile genei SRY, si expertii se straduiesc sa afle care este aceasta gena.

Banuiala cade pe mai multe gene, si tot ce se stie sigur este ca acest transfer de atributii este rodul sansei pure. “Este posibil chiar ca doua sau mai multe sisteme de determinare a sexului, bazate pe gene diferite, sa apara in populatii diferite. Astfel, membri ai populatiei “A” nu se vor mai putea reproduce prin relatii sexuale cu membri ai populatiei “B”, in felul acesta facandu-si aparitia doua (sau mai multe) specii de oameni. Dar aceste probleme nu sunt iminente. Femeile vor trebui sa ii mai suporte pe barbati, chiar si numai ca pe un rau necesar, inca cinci milioane de ani.

Cele mai citite

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...
00:00:31

VIDEO. Copiii ținuți ostatici de Hamas se reîntâlnesc cu un câine

Copiii din familia israeliană Brodutch s-au reunit cu entuziasm cu câinele lor de familie, Rodney, luni (27 noiembrie), la o zi după ce au...
00:01:02

Prețurile biletelor de metrou din Paris se vor dubla în timpul JO din 2024

Prețurile biletelor de metrou din Paris aproape se vor dubla în timpul JO din 2024, a anunțat președintele regiunii capitalei franceze, adăugând că rezidenții...
Ultima oră
Pe aceeași temă