29 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialBarack Obama: SUA ar trebui sa evite transformarea lui Osama ben Laden...

Barack Obama: SUA ar trebui sa evite transformarea lui Osama ben Laden in martir

Candidatul democrat la alegerile prezidentiale americane, Barack Obama, a declarat ca, in cazul in care liderul retelei al-Qaida, Osama ben Laden, va fi capturat in viata, el ar trebui adus in fata justitiei intr-un mod care sa nu permita transformarea sa intr-un martir, relateaza Reuters consultat de Mediafax.

Dupa o intalnire cu mai multi consilieri pe probleme de politica externa, Obama a incercat sa riposteze la eforturile adversarului sau republican, John McCain, de a-l descrie ca avand o atitudine lipsita de fermitate in privinta terorismului.

"Faptele arata ca George Bush si John McCain nu au avut o atitudine dura impotriva terorismului", a declarat Obama. "Abordarea lor a esuat. Din cauza politicilor lor, suntem mai putin respectati si mai putin capabili de a conduce lumea", a adaugat el.

"S-ar putea sa nu fim capabili sa il capturam in viata", a explicat Obama, intrebat in legatura cu modul in care ar proceda daca ben Laden ar fi capturat in timpul mandatului sau. "Cred ca cel mai important ar fi sa il tratam in asa fel incat toata lumea sa inteleaga actele criminale pe care le-a intreprins si sa nu il transformam intr-un martir'", a precizat senatorul de Illinois.

Purtatorul de cuvant al lui McCain, Tucker Bounds, a declarat ca abordarea lui Obama pe probleme de securitate nationala este "motivata ideologic".

"Refuz sa primesc lectii pe tema securitatii nationale de la persoanele responsabile pentru cel mai dezastruos set de decizii de politica externa din istoria Statelor Unite", a precizat la randul sau Obama. "Persoanele responsabile pentru moartea a 3.000 de americani in atacurile de la 11 septembrie nu au fost aduse in fata justitiei (…) Acestea sunt Osama ben Laden, al-Qaida si sustinatorii lor, talibanii", a explicat Obama.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă