Liberal-democratii de la Constanta au prins aripi din momentul in care contestatiile au fost rezolvate, iar grupul in fruntea caruia s-a postat Teodor Stolojan a intrat in legalitate. Inca de pe vremea cand se vorbea despre sustinatorii Platformei liberale, deputatul de Constanta Mircea Iustian a pornit pe calea afirmarii politice pe care i-au refuzat-o fostii colegi din PNL. "Puppy" s-a trezit peste noapte in fata unei situatii fara precedent: cu propria minte trebuia sa gandeasca cum sa puna in miscare un mecanism care sa devina cat mai repede eficient din punct de vedere politic. Din start, insa, a calculat gresit… Prea putini dintre liberalii de la Constanta au fost dispusi sa-l urmeze intr-o intreprindere al carei viitor este inca incert pe scena politica. La Constanta, cativa "entuziasti" s-au pus pe treaba pentru a cladi pe o temelie solida liberal-democratia. Pentru nimeni nu mai reprezinta un secret faptul ca orice initiativa are nevoie de sustinere financiara. Prea putini oameni cu bani au acceptat sa se inhame la o treaba care inseamna, in primul rand, investitie neproductiva. Cheltuielile pentru crearea unei imagini au efect in timp si nu exista siguranta ca vor fi amortizate. In momentul constituirii "celulei" de la Constanta, in jurul atomului "Puppy", au existat oameni care au pus banii pe masa, constienti de faptul ca trebuie sa contribuie la ridicarea unei filiale care, in foarte scurt timp, ar fi trebuit sa devina functionala.
Semnale subliminale
In acest fel se lansa si un semnal catre Bucuresti cum ca, la mal de mare, exista tot ce e necesar pentru o formatiune ce doreste sa intre cu dreptul pe piata politica romaneasca. La Constanta s-au deplasat, pentru lansarea filialei judetene, oamenii cu greutate. Pentru primirea lui Stolojan, Stoica, Musca, Flutur si Alexandru, care s-au intalnit cu simpatizantii din zona, a sunat mobilizarea generala. S-a demonstrat capacitatea organizatorica, iar eforturile au fost rasplatite de invitati cu multe laude. La un moment dat, in interior, lucrurile s-au precipitat. Sportul traditional al romanilor, datul din coate, s-a jucat pentru ocuparea functiilor la nivel de conducere judeteana si municipala Constanta. Jocul are regulile lui: unii pierd, chiar daca au pus umarul la constructie, altii castiga pentru ca au stiut cum sa se faca utili.
Atitudinea, nu banii
Tiberiu Constantinescu a fost printre primii care a aderat la noua idee politica. A umblat prin judet ca sa convinga oamenii ca noua constructie politica merita implicarea, mai ales ca mesajul lansat de centru era conceput pentru a ajunge la mintea si inima electoratului. "Am considerat ca este normal sa contribui cu bani pana cand lucrurile ar fi intrat in normalitate… Nu este vorba de suma in sine, prea putin ca sa conteze, dar in momentul in care auzi in spatele tau spunandu-se ca "l-am eliminat si i-am luat si banii" lucrurile nu mai stau la locul lor. Cand a fost vorba despre cheltuieli, s-au prezentat numai situatii evazive, nimic concret: panouri, mese de protocol, actiuni prin judet… Eu am cerut sa mi se elibereze o chitanta pentru suma pe care am pus-o la dispozitie. Nu am primit nici raspuns la solicitare, dar nici documentul care face dovada ca am dat banii. Am un reprezentant legal pentru ca nu am de gand sa las lucrurile asa. Pe de alta parte, astept ca institutiile abilitate sa se autosesizeze. Nu mi se pare normal ca la un partid cum se doreste a fi PLD sa se intample astfel de lucruri", a declarat Tiberiu Constantinescu. Este foarte posibil sa nu fie singurul caz de acest fel. Si alti "entuziasti" au fost probabil in aceeasi situatie, dar au renuntat sa ceara socoteala pentru felul in care li s-au cheltuit banii cu care au contribuit la dezvoltarea filialei judetene PLD Constanta.