» Avocatii familiilor Banffy si Kemeny l-au dat pe prefectul de Mures, Ciprian Dobre,
pe mana DNA
Prefectul judetului Mures, Ciprian Dobre, este acuzat de de fals si uz de fals de catre reprezentantii Casei de avocatura si consultanta "Bejenaru, Filip & Partners" din Cluj-Napoca. Reprezentantii Casei au anuntat, ieri, la Targu-Mures, ca au depus o plangere penala la DNA – Serviciul Teritorial Targu-Mures pe numele lui Ciprian Dobre. Avocatii clujeni reprezinta interesele familiilor Banffy si Kemeny, care revendica mii de hectare de paduri din judetul Mures. Ei il acuza pe prefect ca a antedatat un titlu de proprietate emis in favoarea Primariei Rastolita pentru o suprafata de teren forestier de 4.339 de hectare care ar fi apartinut clientilor lor.
Avocatul Mihai Bejenaru a catalogat gestul prefectului de Mures drept un "jaf de peste 150 de milioane de euro din padurile Romsilva, pe criterii politice". Bejenaru sustine ca eliberarea titlului de proprietate s-a facut cu nerespectarea legii, drept pentru care a trimis sesizari primului ministru si mai multor ministere. Prin acest document, avocatii clujeni cer Prefecturii Mures "initierea procedurilor de retractare a titlului de proprietate antedatat" si "initierea procedurilor de anulare a tuturor actelor de reconstituire nelegale conferite Primariei Rastolita".
Reprezentantul "Bejenaru, Filip & Partners" sustine ca, in momentul nationalizarii, statul roman ar fi luat de la comuna doar 500 de hectare de padure.
Familiile nobiliare maghiare Banffy, Bethlen, Marianffy si Kemeny revendica in judetul Mures nu mai putin de 56.000 de hectare de padure. Cele mai multe cereri de retrocedare emise de urmasii familiilor nobiliare au fost respinse.
REACTIE
Prefectul Ciprian Dobre respinge acuzatiile aduse si sustine ca intentioneaza sa depuna, la randul sau, la finalizarea anchetei de catre DNA, plangere pentru denunt calomnios impotriva avocatilor clujeni. Dobre a precizat ca a emis titlul de proprietate in baza unei hotarari irevocabile si executorii din 2006 in favoarea Primariei Rastolita. El a justificat faptul ca pe titlul de proprietate este inscrisa data de 03.03.2005 in timp ce titlul a fost eliberat abia in 2007 tocmai din cauza numeroaselor litigii legate de acest caz. Dobre sustine ca cererile de retrocedare ale urmasilor familiilor nobiliare au fost respinse pentru ca fac obiectul unor procese.