» Structurile criminale care actioneaza in Austria sunt organizate dupa modelul firmelor, majoritatea avandu-si sediul in Europa de Est.
» Un mare avantaj pentru gruparile de crima organizata il constituie "reteaua de distributie" bine pusa la punct in tara de origine.
Circa o treime din spargerile de la magazine sau firme din Austria sunt comise de grupari de crima organizata cu sediul in Romania, Serbia, Georgia sau Republica Moldova, afirma Erich Zwettler, director al departamentului de investigatii de la Oficiul Criminalistic Federal (BK), citat de cotidianul "Die Presse". Aceste grupari sunt structurate dupa modelul firmelor, stratul cel mai de jos, al executantilor, lucrand pe baza de salariu. Spargatorii tipici actioneaza in general in grupuri de cate trei, unul stand la panda in timp ce "colegii" fura. Statisticile arata ca 43% din delincventi au intre 22 si 40 de ani si sunt impinsi de saracie si de somaj sa-si paraseasca tara si sa accepte "oferta de serviciu" a organizatiilor criminale, cu toate riscurile la care se expun. Hotii prinsi sunt inlocuiti rapid, baza de "recrutare" fiind mare. De multe ori, ei nici nu stiu pentru cine lucreaza, ceea ce ingreuneaza eforturile politiei de a desfiinta retelele de crima organizata.
Deasupra executantilor se afla un "sef de grup", care are rolul de veriga de legatura cu urmatorul nivel al ierarhiei. Acesta primeste un anumit pret pentru marfa livrata (de exemplu, 50 de euro pentru un mobil). La urmatorul nivel se afla "seful regional", care are misiunea de a scoate marfurile furate din tara, primind in schimb procente din valoarea acestora. Doar depistarea si arestarea acestor "sefi regionali" duce la dezmembrarea pe termen lungl unei retele de infractori.
In general, grupurile de spargatori actioneaza la comanda si sunt specializate pe anumite tipuri de obiecte si produse: electronice, bijuterii, parfumuri, imbracaminte, dar si motociclete sau obiecte de arta (care presupun un anumit grad de specializare). Aproximativ 90% din delincventi actioneaza "neprofesional", vizand obiecte usor de sustras si de vandut. De exemplu, a fost arestat recent un barbat care furase 3.000 de aparate de ras de unica folosinta. Restul de aproximativ 10 procente sunt "profesionisti" de mare clasa, care fura obiecte de arta sau de lux, actionand la comanda.
Strategia adoptata este, in majoritatea cazurilor, "hit and run" ("da lovitura si fugi"), hotii urmand principala cale de circulatie spre Est.
"Panterele Roz"
Retele de crima organizata cu baza in Europa de Est si in Balcani actioneaza in intreaga Europa Occidentala. La inceputul acestei luni, politia pariziana a reusit sa dea o importanta lovitura unei bande de hoti de bijuterii originari in principal din Serbia si din alte state ale fostei Iugoslavii, cunoscuta sub numele "Panterele Roz". Organizatia, cu un efectiv de 200 de membri, actiona de cinci ani in Elvetia, Monaco si Franta, avand la activ furturi de bijuterii in valoare de milioane de euro, dar si crime si trafic de droguri. Dupa o supraveghere de cateva zile, politia franceza i-a arestat intr-un hotel din Paris pe doi membri importanti ai "Panterelor Roz", cetateni sarbi, a caror ultima "lovitura" fusese un furt dintr-un magazin de bijuterii din Lausanne.