» Ce au in comun capii Cosei Nostra, Bernardo Provenzano si Toto Riina, cu Roberto Calvi de la Banca Ambrosiano sau cu senatorul Giulio Andreotti? Conturi secrete in impenetrabila banca a Sfantului Scaun, Institutul pentru Operele Religioase – IOR, sustine revista italiana "Panorama".
Revista italiana Panorama face o prezentare a cartii "Vatican SA", aparuta sub semnatura ziaristului Gianluigi Nuzzi, o lucrare exploziva bazata pe mii de documente din arhiva monseniorului Renato Dardozzi, cancelarul Academiei Pontificale de stiinte, aflat doua decenii printre putinii consilieri ai cardinalilor care s-au succedat la Secretariatul de Stat al Vaticanului.
Pentru prima oara in istoria Sfantului Scaun, ies la lumina mii de documente dezvaluind afacerile financiare oculte ale IOR si existenta unui gen de "oficiu pentru afaceri secrete" in interiorul Vaticanului, care opera pentru a corecta sau reduce la tacere afacerile stanjenitoare si dificile din anii framantati ai epocii lui Karol Wojtila. De la Banca Ambrosiano la afacerea Enimont, de la mita la amenintari, arhiva Dardozzi dezvaluie un fluviu de bani, vehiculat in paralel de IOR, o retea offshore de depozite-paravan pe numele unor fundatii-fantoma de binefacere.
Sistemul a fost construit in secret de mg Donato De Bonis, ex-secretar si succesor al arhiepiscopului Paul Marcinkus, si a fost initiat in 1987. De Bonis, nume de cod "Roma", a operat prin IOR 17 conturi principale prin "delegare oficiala", intre 1989 si 1993 fiind efectuate operatiuni cu bani lichizi in valoare echivalenta astazi cu 97,6 milioane euro. Valijoarele cu bani duse la De Bonis erau ceva obisnuit pentru angajatii IOR.
Cartea dezvaluie si un cont secret pentru Giulio Andreotti, spre care s-au dirijat miliarde de sume cash, numele lui de cod fiind "Omissis". si alte conturi cu bani destinati beneficiarilor – prelati si laici –, printre care si bosilor Mafiei, Provenzano si Riina. De Bonis a introdus fizic la Vatican peste 26 miliarde (26,4 milioane euro) depuse in contul Fundatiei Spellman, la care se adauga o enorma cantitate de titluri de stat depuse si retrase, evaluate astazi la 32,5 milioane euro. Numai ca nu exista nici un document privind existenta fundatiei.