15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialBanatul cultural

Banatul cultural

Concert de exceptie cu muzica greceasca

In cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului Dramaturgiei Romanesti, in sala mare a Teatrului National din Timisoara a avut loc, duminica seara, un concert de exceptie al cantaretei de origine greaca Savina Yannatou si al trupei „Primavera en Salonico”. Prezent la concert, profesorul Iosif Hertea, care tine la Timisoara un atelier de arta sunetului pentru actori, a declarat: „Pur si simplu nu gasesc un gen proxim, e un concert cu totul unic, care mi-a adus o mare bucurie. Se simt deopotriva radacinile ancestrale pe care le sondeaza si arhetipuri muzicale mai recente, dar e greu de clasificat ceea ce s-a intamplat pe scena. Oricum, e muzica facuta de oameni cultivati si cu mare arta”.
Activitatea muzicala a membrilor grupului „Primavera en Salonico” acopera o arie variata de stiluri: de la muzica veche si clasica europeana, la muzica bizantina, muzica traditionala greceasca si cea a Orientului apropiat, ajungand pana la jazz. In aceasta seara la Timisoara vor mai canta Ovidiu Lipan Tandarica si Marius Mihalache, Anca Parghel si „The Next Generation” (joi), Maria Raducanu si Pedro Negrescu (vineri).

Un canadian la atelierul de arta

Iubitorii teatrului au putut sa-l vada pe actorul si regizorul canadian Gregory Hlady in cadrul unui atelier de arta, in a doua seara a Festivalului Dramaturgiei de la Timisoara. Artistul a aparut in fata timisorenilor ieri si va mai sustine o reprezentatie si astazi.
Absolvent al Institutului de teatru din Kiev, unde a studiat actoria si al Institutului de teatru din Moscova, Hlady a devenit foarte repede celebru in Rusia si Ucraina. A lucrat cu mari regizori ai Europei de est, de la Grotowsky, Lubimov, Niakrochius si pana la Barba. Aceste intalniri, talentul si totala sa dedicare pentru teatru il transforma nu doar intr-unul dintre cei mai importanti actori est-europeni ai anilor '80, dar si intr-un regizor de succes.
Ca actor, a dat viata unor personaje extrem de diferite si de complexe. A jucat in filme ca „Sase personaje in cautarea unui autor”, in „Today”, „Unchiul Vania”, „Caligula” sau „Cyrano de Bergerac” etc.

O piesa „greu de suportat”

Teatrele Nationale din Cluj si Sibiu au fost prezente pe scena Teatrelor Maghiar si German din Timisoara cu piesa „Banchetul sau Calea spre Momfa”, pe texte de Ioan Es. Pop, Ion Muresan si doua poeme de Lucian Vasilescu. Tesand intr-o severa retea dramatica fragmente din superbele poeme, cu bocete cantate de ansamblul de muzica traditionala „Icoane”, regizorul si scenaristul Mihai Maniutiu a configurat o katabaza spectaculara, adica o coborare in strafundurile sulfuroase ale „Romaniei profunde”.
Criticii de teatru sustin ca piesa „nu este usor de suportat, fiindca nu e tocmai incurajator sa ti se spuna si sa te simti parte dintr-un discurs spectacular care mereu iti reaminteste ca nu suntem nimic si ca trebuie sa traim cu constiinta acestui fapt”.

„Cum a murit Dumnezeu”

Centrul Cultural al municipiului Arad, Libraria „Humanitas” si „Joc Secund” din Timisoara, precum si „AvangArt” prezinta, sub genericul proiectului „33 de minute de Teatru Regional”, piesa „Cum a murit Dumnezeu” de Vasile Leac. Este un spectacol realizat de Sabin Popescu, la care isi aduc aportul Doru Nica si Fanfara Centrului Cultural al Municipiului Arad.
Reprezentatia va avea loc maine, de la ora 19.00, la sediul Librariei „Joc secund”.

Ziua Bibliotecii Judetene Timis

Maine, 20 septembrie, in orasul de pe Bega se va desfasura Ziua Bibliotecii Timis, eveniment deosebit pentru lumea cartii din Banat, dupa cum ne-a informat directorul institutiei, scriitorul Paul Eugen Banciu. Manifestarea cuprinde o intalnire a bibliotecarilor sub genericul „Lumea de azi intre informatii si cultura” si va fi lansat catalogul intitulat „Cartea bibliofila din secolele XIX- XX”, aparuta la Editura „Marineasa” din localitate.
Mai sunt prevazute pe agenda manifestari, o succesiune de comunicari cu tema „Jocul libertatii in epoca Internetului” si deschiderea unei expozitii de carte straina, veche din sec. al XVIII-lea, cu exemplare rare din patrimoniul acestei biblioteci, infiintate in anul 1904.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă