23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeSpecialBan Ki-moon îi îndeamnă pe palestinieni şi israelieni la negocieri de pace...

Ban Ki-moon îi îndeamnă pe palestinieni şi israelieni la negocieri de pace directe

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut, joi, liderilor palestinieni şi israelieni să reia procesul de pace, care se află în impas de doi ani, prin “negocieri directe”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

El a făcut declaraţii cu câteva ore înaintea unui vot în cadrul Adunării Generale a ONU care urmează să acorde Palestinei statutul de stat observator la ONU.

“Ceea ce este necesar în prezent este să se dea dovadă de voinţă politică şi de curaj, dar şi de un simţ de responsabilitate istorică”, a subliniat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut în faţa Comitetului ONU pentru drepturile inalienabile ale poporului palestinian, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Acesta nu a luat cuvântul, dar, într-un mesaj citit de către ministrul său de Externe Riyad al-Malki, el a reafirmat că cererea palestiniană de a deveni stat observator este “un efort constructiv în vederea menţinerii soluţiei cu două state”, Israel şi Palestina, şi o “investiţie în favoarea păcii”.

“În pofida speranţelor înşelate şi agravării situaţiei pe teren din cauza încălcărilor israeliene”, a adăugat el, “noi susţinem în continuare soluţia cu două state şi întindem mâna în semn de pace”.

Citeşte şi Mişcarea Hamas susţine demersul lui Abbas de obţinere pentru Palestina a statutului de stat observator la ONU

Aceste negocieri se află într-un punct mort de doi ani, iar violenţe sângeroase au opus la sfârşitul lui noiembrie armata israeliană unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza.

“Este mai urgent ca niciodată ca această comunitate internaţională şi părţile implicate (în conflict) să îşi intensifice eforturile în favoarea păcii”, a subliniat Ban Ki-moon.

El a reiterat denunţarea atacurilor împotriva Israelului efectuate de pe teritoriul Fâşiei Gaza şi colonizarea israeliană în Cisiordania. “Continuarea creării de colonii în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, este o încălcare a dreptului internaţional, iar aceste activităţi trebuie să înceteze”, a subliniat secretarul general al ONU.

Comitetul a marcat joi Ziua Solidarităţii cu poporul palestinian, care coincide cu aniversarea adoptării de către ONU, în 1947, a planului de împărţire a Palestinei, aflată sub un mandat, între un stat evreu şi unul arab.

Cele mai citite

CFR are nevoie de 24 de miliarde de lei între 2023 și 2027 pentru a continua să funcționeze

Planul de Administrare al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA pentru perioada 2023 - 2027, care stabileşte acţiunile, resursele şi indicatorii de performanţă...

Ajutor de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului, noua companie care a preluat Complexul Energetic Hunedoara, cu activele date în plată

Guvernul va acorda un ajutor de stat de 70 de milioane de lei Complexului Energetic „Valea Jiului”  pentru punerea în siguranță a extracției de...

Horoscopul zilei, marti 3 octombrie 2023. Idealismul ne este pus la încercare. Cum vom reuși să facem față tentațiilor?

Horoscopul zilei ne ma spune că Mercur, intr-o conversatie armonioasa cu transformatorul Pluto, ne sustine sa fim mai sinceri, pasionati si persuasivi. In...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies