Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut, joi, liderilor palestinieni şi israelieni să reia procesul de pace, care se află în impas de doi ani, prin “negocieri directe”, relatează AFP, potrivit Mediafax.
El a făcut declaraţii cu câteva ore înaintea unui vot în cadrul Adunării Generale a ONU care urmează să acorde Palestinei statutul de stat observator la ONU.
“Ceea ce este necesar în prezent este să se dea dovadă de voinţă politică şi de curaj, dar şi de un simţ de responsabilitate istorică”, a subliniat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut în faţa Comitetului ONU pentru drepturile inalienabile ale poporului palestinian, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.
Acesta nu a luat cuvântul, dar, într-un mesaj citit de către ministrul său de Externe Riyad al-Malki, el a reafirmat că cererea palestiniană de a deveni stat observator este “un efort constructiv în vederea menţinerii soluţiei cu două state”, Israel şi Palestina, şi o “investiţie în favoarea păcii”.
“În pofida speranţelor înşelate şi agravării situaţiei pe teren din cauza încălcărilor israeliene”, a adăugat el, “noi susţinem în continuare soluţia cu două state şi întindem mâna în semn de pace”.
Aceste negocieri se află într-un punct mort de doi ani, iar violenţe sângeroase au opus la sfârşitul lui noiembrie armata israeliană unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza.
“Este mai urgent ca niciodată ca această comunitate internaţională şi părţile implicate (în conflict) să îşi intensifice eforturile în favoarea păcii”, a subliniat Ban Ki-moon.
El a reiterat denunţarea atacurilor împotriva Israelului efectuate de pe teritoriul Fâşiei Gaza şi colonizarea israeliană în Cisiordania. “Continuarea creării de colonii în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, este o încălcare a dreptului internaţional, iar aceste activităţi trebuie să înceteze”, a subliniat secretarul general al ONU.
Comitetul a marcat joi Ziua Solidarităţii cu poporul palestinian, care coincide cu aniversarea adoptării de către ONU, în 1947, a planului de împărţire a Palestinei, aflată sub un mandat, între un stat evreu şi unul arab.