13 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialBaia Mare devine Veneţia Nordului

Baia Mare devine Veneţia Nordului

Oraşul a fost inundat din cauza ploilor, pentru că reţeaua de canalizare nu a mai făcut faţă. Şi asta, deşi reţeaua a fost reabilitată de curând cu 45,7 milioane de euro.

Pe lângă urgia naturii, inundaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute din Baia Mare au scos la iveală din nou capacitatea limitată a societăţii Vital, care deţine monopolul în municipiu în privinţa serviciilor de apă-canal. Străzile urbei au fost din nou inundate, „canalizările n-au făcut faţă”. Deşi Vital a beneficiat de bani din bugetul municipalităţii pentru a cofinanţa un proiect ISPA în valoare de 45,7 milioane de euro pentru a-şi reabilita infrastructura şi a construi două noi staţii, de tratare a apei şi de epurare, fiecare ploaie mai consistentă aduce inundaţii pe străzile urbei care se transformă într-o Veneţie balcanică. De asemenea, această societate a mai beneficiat de-a lungul timpului de diverse facilităţi financiare în baza „bunei relaţii cu municipalitatea”. De pildă, în 2006 Vital a primit un ajutor de stat în valoare de aproximativ 45 de milioane de lei, sub forma unui subîmprumut, precum şi facilităţii acordate de Consiliul Local Baia Mare. În plus, acelaşi for deliberativ a aprobat ca peste 50.000 de clienţi-plătitori de facturi din municipiul de reşedinţă al Maramureşului să furnizeze societăţii o altă sursă de finanţare a investiţiilor: Fondul de Coeziune. În acest fond se varsă o „taxă specială” pe apă pe care băimărenii o plătesc în fiecare lună, taxă în cuantum de 0,12 lei/metru cub de apă consumată/lună.

Vital susţine că, cu aceşti bani, a înlocuit distribuţiile de apă din mai multe cartiere, practic, că a modernizat reţeaua şi a făcut un canal colector pentru apele pluviale din zona situată la nord de strada Victor Babeş. În fapt, chiar în week-end, mai multe canalizări de pe străzile Ghioceilor şi Victor Babeş s-au înfundat, iar pârâul Craica s-a revărsat pe străzi. În plus, săptămânal, sunt reclamate mai multe defecţiuni ale unor conducte administrate de Vital. Apa tâşneşte ca un gheizer şi curge pe străzi, iar ultimul eveniment a fost consemnat pe strada Traian Vuia.

Cine plăteşte pierderile?

Reprezentantul societăţii, Radu Micle, spune că pierderile nu sunt suportate de consumatori. ci sunt acoperite din „taxa de dezvoltare”. Însă aceasta este plătită tot de consumatori. Iar pierderile sunt consistente. „Se face un bilanţ al apei, care constă din diferenţa dintre apa pe care o introducem în sistem şi cantitatea facturată. Diferenţa se situează, procentual, la aproximativ 25-26%”, spune Micle.

Cele mai citite

Alex Salmond, fost premier al Scoției, a murit la 69 de ani

Fostul premier scoţian Alex Salmond, fervent apărător al independenţei Scoţiei, a murit la vârsta de 69 de ani, au anunţat sâmbătă membri ai Partidului...

România învinge Cipru cu 3-0 în deplasare în Liga Națiunilor și conduce grupa din care face parte

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 3-0 (3-0), sâmbătă seara, pe AEK Arena din Larnaca, în Grupa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă