37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialBaconschi spune ca va incerca relansarea relatiei cu Rusia

Baconschi spune ca va incerca relansarea relatiei cu Rusia

Teodor Baconschi a declarat, marti, in comisiile parlamentare, ca va incerca relansarea relatiei bilaterale cu Rusia, care este "extrem de importanta", el adaugand ca Romania nu poate ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora ca Romania este frontiera de est a UE si NATO, informeaza Mediafax.

Baconschi a spus ca romanii au oscilat intre "o rusofobie mai mult sau mai putin instrumentalizata politic si incercarea de a trece peste problemele litigioase transmise de istoria recenta, prin supralicitarea unei retorici de pragmatism – hai sa facem afaceri, sa facem investitii si sa recucerim piete".

"Sunt foarte de acord ca noua Rusia putiniana este un actor major pe esichierul international. Am urmarit abilitatea cu care diplomatia rusa, sub prezenta mult mai stabila a domnului Lavrov, a reusit sa se repozitioneze si sa reangajaze dialogul strategic cu mari actori europeni si cu Statele Unite", a comentat Baconschi, adaugand ca de multe ori Romania ar putea avea "o greutate geopolitica prea mica pentru the big game".

"Bilateral, eu am sa fac tot ceea ce va fi rational si rezonabil pentru a relansa aceasta relatie extrem de importanta. Pentru ca noi nu putem ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora faptul ca atat UE cat si NATO au ca granita orientala Romania", a spus el.

"Cred ca va trebui sa analizam cu sinceritate, fara niciun a priori ostil, stadiul relatiei bilaterale, chestiunile litigioase in suspensie, perspectivele si capacitatea fiecarui guvern de a opera noi deschideri", a mai spus Baconschi.

Ministrul desemnat s-a referit de asemenea la relatia cu Ucraina, apreciind ca Romania nu isi permite sa ignore relatiile cu aceasta tara.

"Relatiile cu Ucraina nu sunt incheiate, nici alegerile nu sunt incheiate in Ucraina, asteptam rezultatul pentru ca, evident, scena politica ucraineana a fost mereu zguduita de socuri electorale in ultimii ani, ceea ce a avut efecte de inhibitie in dialogul nostru politic cu ei", a comentat Teodor Baconschi, intrebat, in timpul audierilor, in legatura cu relatia romano-ucraineana.

El a spus ca Romania doreste ca Ucraina sa aspire catre UE si NATO, adaugand ca lipsa unui MAP la summit-ul de la Bucuresti a generat consolidarea curentului anti-NATO in societatea ucraineana.

"Dar eu cred ca nici rezultatul de la Haga, nici discutiile pe marginea Canalului Bistroe, nici discutiile privind statutul minoritatilor nu sunt de natura sa blocheze, ci dimpotriva, sa deblocheze acest dialog, pentru ca Ucraina este o tara mare, importanta. Nu o putem in niciun fel ignora", a spus ministrul desemnat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă