17.8 C
București
luni, 16 iunie 2025
AcasăSpecialBaconschi: România are susţinerea clară a Elveţiei pentru aderarea la Schengen

Baconschi: România are susţinerea clară a Elveţiei pentru aderarea la Schengen

Elveţia sprijină România pentru aderarea la acordul Schengen în martie 2011, a  spus  ministrul de externe Teodor Baconschi, citat de NewsIn. Mnistrul a adăugat că a primit asigurări că evaluările pe această temă nu vor fi legate de alte chestiuni politice.

 

Aflat în vizită la Berna, Baconschi a precizat că la întâlnirile cu oficialii elveţieni a prezentat stadiul pregătirilor României în vederea aderării la Schengen şi a insistat pe necesitatea ca evaluările în curs, care se vor încheia la sfârşitul anului, „să nu fie legate în niciun fel de alte chestiuni politice – chestiunile cu romii în Europa sau Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

„Cooperarea între cele două poliţii naţionale este foarte bună, noi avem şi un ataşat de interne la Ambasada din Berna”, a arătat ministrul Baconschi. „Există şi cadrul juridic bilateral în această privinţă”, a spus ministrul.

El a adăugat că autorităţile de la Berna i-au dat dreptate că aceste subiecte sunt separate şi au mecanisme de monitorizare separate. „E clar că Elveţia, care face parte din spaţiul Schengen, ne va susţine vocal şi net pentru a intra în această arie conform calendarului”, a conchis ministrul Teodor Baconschi.

Ideea de a lega aderarea României la Schengen de alte procese, care nu au legătură cu criteriile tehnice pe care o ţară le are de îndeplinit pentru a intra în acest spaţiu în care graniţele interne sunt desfiinţate, a fost readusă în discuţie recent de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, în contextul polemicii legate de repatrierile romilor. Lellouche a sugerat că Franţa ar putea bloca aderarea României la Schengen  din cauza proastei administrări a problematicii romilor de care dă dovadă Bucureştiul.

Nu este însă pentru prima dată când apare ideea introducerii unor condiţii speciale în cazul României pentru aderarea la Schengen. Anul trecut s-a vehiculat ideea de a face o legătură în raportul UE pe justiţie între progresele în lupta împotriva corupţiei şi aderarea la Schengen, idee la care în final s-a renunţat.

România a depus un efort masiv în ultimii doi ani pentru a se pregăti de intrarea în Schengen şi speră că se va alătura acestui spaţiu în martie 2011. Elveţia, care nu face parte din UE, dar are raporturi speciale cu blocul european, reglementate printr-o serie de acorduri bilaterale, a intrat în Schengen în decembrie 2008. Alegătorii elveţieni se pronunţaseră în 2005, prin referendum, pentru intrarea ţării în spaţiul Schengen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă