Ministrul Teodor Baconshi, prezent la Conferinţa Donatorilor de la Kabul, a declarat marţi că a primit aprecieri superlative pentru suplimentarea trupelor româneşti din Afganistan, el povestind totodată că aterizarea în capitala afgană i-a fost întârziată de atacuri insurgente, potrivit Mediafax.
„Aseară când ne apropiam de Kabul, am văzut luminile pe cer. Am aterizat la Kandahar, nu la Kabul, şi apoi, după două ore, am ajuns la destinaţia noastră, Kabul”, a spus ministrul, întrebat dacă asemenea altor oficiali – Ban Ki-moon şi Carl Bildt – a avut probleme cu aterizarea în capitala afgană din cauza atacurilor insurgenţilor.
Ministrul a spus că nu ar dori ca acest aspect să eclipseze „lucru cel mai important, şi anume organizarea, la Kabul, a acestei conferinţe”. „Cel mai important este că această conferinţă a avut loc la Kabul, cu o participare spectaculoasă a peste 70 de state care au contribuit nu doar la ISAF ci la o gamă întreagă de misiuni în această ţară”, a spus Baconschi.
„Este important că această conferinţă s-a organizat la Kabul în pofida insurgenţei şi cu un comunicat final prin care autorităţile afgane îşi asumă treptat propriul destin, îşi iau încet-încet soarta în propriile mâini”, a spus ministrul.
Întrebat în legătură cu o eventuală dată la care România şi-ar putea încheia misiunea în Afganistan în condiţiile în care Comunitatea internaţională susţine obiectivul preşedintelui afgan, Hamid Karzai, de preluare a securităţii ţării până la sfârşitul lui 2014, potrivit comunicatului adoptat marţi la încheierea Conferinţei Internaţionale a Donatorilor, ministrul a spus: „S-a insistat pe faptul că Guvernul afgan trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, de criterii. Nimeni nu a propus sau acceptat un calendar de retragere”.
Ministrul a adăugat că miza geostrategică a Afganistanului este una majoră iar poziţia României este aceea că va rămâne în această ţară până la îndeplinirea misiunii asumate.
Întrebat dacă formal sau informal a primit vreo cerere referitor la o eventuală majorare a trupelor din Afganistan sau la schimbarea naturii participării României la misiunea din această ţară, ministrul a spus: „Decizia României de a suplimenta anul acesta cu 600 numărul militarilor desfăşuraţi în Afganistan a beneficiat de o apreciere superlativă din partea numeroşilor oficiali, inclusiv din partea generalului Petreus cu care tocmai am încheiat o întrevedere”.
„Trebuie să vedem însă în ce măsură putem conferi şi o componentă civilă… De exemplu să antrenăm şi noi poliţişti afgani în România”, a spus el.