21.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2016. Mai sunt 10 zile până la începerea examenelor. Iată calendarul...

BACALAUREAT 2016. Mai sunt 10 zile până la începerea examenelor. Iată calendarul probelor

BACALAUREAT 2016. Elevii de clasa a XII-a încep, în 13 iunie, sesiunea de vară a examenului de bacalaureat. Prima probă va fi cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care va avea loc între 13 și 15 iunie.

Între 15 și 17 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice la limba maternă, în perioada 21 – 24 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor digitatale, urmată de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, în perioada 27 iunie – 1 iulie.

În data de 4 iulie încep probele scrise, astfel: 4 iulie – Limba şi literatura română (proba E)a), 5 iulie – proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b), 6 iulie – proba obligatorie a profilului (proba E)c),  8 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). 

Rezultatele vor fi afişate în data de 12 iulie (până în ora 16,00) şi, în aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţii (între orele 16,00 – 20,00), care urmează a fi soluţionate în perioada 13 – 15 iulie.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie. 

Vineri, 3 iunie, este ultima zi în care elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la prima sesiune a examenului de bacalaureat 2016. Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, înscrierea candidaţilor se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor pe care aceştia le-au absolvit, numai în perioada prevăzută. 

Potrivit Ministerului Educației, pentru candidaţii din seria curentă, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidenţele din licee. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, tipărită şi semnată de fiecare candidat, în care acesta îşi asumă opţiunile pentru disciplinele de studiu prevăzute pentru probele la alegere la care doresc să susţină examenul de bacalaureat.

Candidaţii din anii precedenţi se pot înscrie, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat, la secretariatul unităţii de învăţământ pe care au absolvit-o, pe baza actelor solicitate de către secretariate (certificat de naştere şi, după caz, de căsătorie, un act de identitate, foaia matricolă, adeverinţă cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea notelor). 

Totodată, elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MENCS, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor. 

Candidaţii proveniţi din învăţământul particular autorizat să funcţioneze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat  judeţeană/a municipiului Bucureşti. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă