BACALAUREAT 2016. UPDATE 12.06: Elevii au avut de scris, la subiectul al III-lea, un eseu despre evoluția României postbelice.
La prima parte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text din „O istorie sinceră a poporului român”, de F. Constantinescu și „Românii: 1774 – 1866” de F. Hitchins, referitoare la întemeierea statului român modern și alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La partea a II-a, liceeni au avut argumentat cum s-au implicat românii în relațiile internaționale, prin acțiuni diplomatice, în secolul al XV-lea.
Românialibera.ro va afișa subiectele și baremul îndată ce Ministerul Educației le va face publice.
Elevii de clasa a XII-a de la profilul uman susțin, miercuri, proba scrisă obligatorie la istorie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină minim nota 5 la fiecare dintre ele și media probelor scrise trebuie să fie 6.
BACALAUREAT 2016. CALENDAR SESIUNEA IUNIE – IULIE
13 – 15 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
15 – 17 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă
21 – 24 iunie: Evaluarea competențelor digitale
27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
4 iulie : Limba şi literatura română (proba E)a)
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E)b)
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E)c)
8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).
12 iulie: Afișarea rezultatelor (până în ora 16,00) și depunerea contestațiilor (între orele 16,00 – 20,00)
13 – 15 iulie: Soluționarea contestațiilor
16 iulie: Afișarea rezultatelor finale