4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialBAC 2013: Aproape 90 de elevi, eliminaţi vineri din examen, la ultima...

BAC 2013: Aproape 90 de elevi, eliminaţi vineri din examen, la ultima probă

Un număr de 87 de candidaţi la bacalaureat au fost elminaţi din examen, vineri, la ultima probă, pentru că au fost prinşi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise, transmite Mediafax.

Vineri, au participat la proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul bacalauretului 155.220 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 87 au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi copiind sau aveau asupra lor materiale nepermise în timpul examenelor (telefoane mobile, tablete, fiţuici etc). Un candidat dintre cei eliminaţi nu a vrut săpredea lucrarea comisiei, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

La proba anterioară, cea obligatorie a profilului, care a avut loc miercuri, au participat 160.499 de absolvenţi de clasa a XII-a, dintre care 112 au fost eliminaţi pentru că au copiat sau deţineau asupra lor materiale interzise pe durata examenului.

Citeşte şi Intervenţia premierului Ponta a blocat audierea a 100 de elevi, în cazul fraudei de la Liceul „Bolintineanu”. Demersul premierului, „o gravă imixtiune în justiţie”

De asemenea, luni, la proba scrisă de Limba şi literatura română, din cei 154.586 de candidaţi care s-au prezentat, 93 au fost scoşi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs (utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise).

Vineri, în municipiul Bucureşti şi în alte cinci judeţe – Argeş, Caraş-Severin, Dolj, Giurgiu, Vâlcea – s-au utilizat subiectele de rezervă, întrucât elevii au întârziat la examen din motive obiective. Pentru aceştia, proba a început la ora 13.30.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat subiectele şi baremele de corectare pentru această probă la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro.

MEN precizează că cele 18 pachete de subiecte destinate celor 10 discipline incluse în proba la alegere a profilului şi specializării au fost transmise, în condiţii de maximă securitate, în cele 583 de centre de examinare. Ministerul asigură că nu a existat nici un fel de breşă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Subiectele au fost aduse la cunoştinţa elevilor la ora 9.00, ora începerii examenului, conform procedurilor.

Afişarea rezultatelor parţiale pentru examenul de bacalaureat va avea loc luni, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 12.00 – 16.00. Contestaţiile se vor soluţiona în intervalul 9 – 11 iulie, urmând ca pe 12 iulie să se afişeze rezultatele finale.

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţa luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor, s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, au declarat marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de limba şi literatura română, a anunţat marţi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Mai muţi elevi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi, vineri, la Poliţia Capitalei, în cazul de fraudă la bacalaureat, urmând ca audierile, vizându-i pe toţi cei 250 de elevi care au susţinut examenul, să continue sâmbătă şi să fie reluate luni.

Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” pentru a pune în executare peste o sută de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală, declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

Acesta a spus că poliţiştii vor pune în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţii copiii.

În faţa intrării în curtea Liceului „Bolintineanu” au venit zeci de părinţi care şi-au aşteptat copiii la terminarea ultimei probe scrise din cadrul examenul de bacalaureat.

Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi câteva altercaţii între părinţi şi poliţişti.

Bogdan Staicu, procuror-şef la Parchetul Tribunalului Bucureşti, a declarat, vineri, că sunt aproximativ 250 de elevi care trebuie audiaţi ca martori în ancheta privind suspiciuni de fraudă la examenul de Bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” şi nu s-a renunţat la aceste audieri, dar, pentru că sunt foarte mulţi, a fost făcută o etapizare, mai ales că unii dintre ei urmau să plece în vacanţă sau să înceapă examenele de admitere la facultate.

Staicu a precizat că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vom fi audiaţi cei 250 de elevi.

El a mai spus că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere. Procurorul a precizat că procedural acest lucru nu este posibil, mandatul de aducere fiind emis doar în cazul în care o persoană citată nu se prezintă.

Pe de altă parte, ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că „Poliţia a lucrat foarte corect”.

Cele mai citite

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă