Declarata de doi ani in stare de faliment, fosta mare companie zootehnica nu mai detine decat cateva active modeste, a caror vanzare nu va reusi sa acopere pretentiile zecilor sai de creditori. Dosarul de lichidare comerciala 403/2004 se afla pe rolul Tribunalului Constanta, urmatorul termen de judecata fiind 19 martie. Majoritatea firmelor si persoanelor fizice care apar pe tabloul credal nu isi vor putea recupera banii, pentru ca prin vanzarea patrimoniului ramas nu vor fi indestulate decat bancile si institutii ale statului, acestea avand prioritate in cazurile de faliment. Cea mai mare datorie a societatii falimentare este insa cea catre AVAS, careia Baby Beef trebuie sa ii returneze 7,5 milioane USD, suma rezultata dintr-un vechi credit obtinut prin defuncta Bancorex Constanta. De asemenea, tot in afara dosarului de faliment, Baby Beef datoreaza 8,7 miliarde lei vechi la Directia Generala a Finantelor Publice.
Povestea unei morti previzibile
Aflata la cativa kilometri de Medgigia, comuna Tortomanu era vestita in perioada regimului comunist datorita averii sale, aici functionand un mare complex zootehnic, specializat in cresterea si exploatarea bovinelor. Imediat dupa Revolutia din 1989, mare parte din patrimoniul fostului IAS Tortomanu a ajuns in proprietatea societatii Baby Beef, o firma condusa de controversatul Ion Serban, om de afaceri care detinea lantul de firme Freedom. Timp de cativa ani, Baby Beef a detinut monopolul in judet in ceea ce priveste cresterea vitelor, exploatarea si comercializarea carnii si valorificarea laptelui rezultat. Surprinzator, SRL-ul ajunsese sa aiba sucursale si la Eforie Nord, unde Serban se incapatanase sa infiinteze un centru de colectare al fierului vechi, care ii aducea bani multi prin cai mai mult sau mai putin licite. Povestea Baby Beef se impleteste perfect cu cea a lui Serban, a carui stea a apus la finele anilor ‘90. Inculparea acestuia in mai multe dosare penale si comerciale si decaderea lantului Freedom au condus automat la stoparea oricaror investitii catre Baby Beef. Problema era ca Serban, in calitate de presedinte al CA Baby Beef, ordonase si contractarea unor credite uriase, inutile, care aveau sa insemne condamnarea la moarte a societatii din Tortomanu. Cativa ani, complexul zootehnic a mai supravietuit, dar a continuat sa acumuleze noi datorii, care aveau sa i se dovedeasca fatale. La finele anului 2003, Baby Beef a intrat in imposibilitate de plata si dupa cateva luni a fost declarata in stare de faliment. Ion Serban a iesit din scena, ramanand cu procesele sale de la Constanta, in timp ce Baby Beef a ajuns in fata judecatorilor sindici, pentru lichidare comerciala.
O tranzactie dubioasa protejata de legea tacerii
In perioada 2003-2004, cand soarta Baby Beef nu era inca binecunoscuta, puternice personaje cu functii inalte la unele institutii ale statului au pus la punct o tranzactie dubioasa. Desi societatea avea mari debite, mare parte din patrimoniul sau a ajuns in proprietatea unei firme, Dairy Farms International, care nu a preluat si obligatiile vanzatorului falimentar. Banii primiti de la Dairy Farms (firma cu actionariat italian) nu au rezolvat nici pe departe problemele financiare ale Baby Beef, care tot la faliment a ajuns. Italienii au intrat insa in posesia unui patrimoniu bogat, cladiri, grajduri, utilaje si sute de animale, a caror valoare totala este imposibil de stabilit cu exactitate, intrucat rapoartele tranzactiei sunt fie extrem de sumare, fie au disparut pur si simplu. Am incercat sa aflam mai multe despre activitatea celor de la Dairy Farms, dar tentativele noastre de contactare a conducerii s-au lovit de o suspecta “silenzio stampa”. Inginerul-sef a refuzat sa faca orice comentariu cu privire la activitatea desfasurata, iar angajatii societatii au fugit efectiv din calea noastra, de teama sa nu fie vazuti de cineva stand de vorba cu presa. Opacitatea manifestata de conducere este cel putin curioasa, in spatele acestei omerta (lege a tacerii) parand a se ascunde detalii nu tocmai licite. O atitudine similara a avut si fostul manager general al Baby Beef, Sorin Stan, care a condus societatea pana la aparitia lichidatorului si care, de asemenea, a refuzat sa dea detalii despre “afacerea” cu Dairy Farms International. De cand a preluat patrimoniul, noul stapan s-a remarcat doar prin amenzile primite de la Garda de Mediu, pentru nereguli majore in activitate. Numai in ultimul an, italienii au trebuit sa scoata din buzunar 200 de milioane de lei vechi (doua sanctiuni de 50 milioane si una de 100 de milioane), dupa ce inspectorii au descoperit ca firma functiona fara autorizatie de mediu si ca deversa apele uzate in paraul Tibrin.
Marile debite
Sumele datorate in prezent de defunctul Baby Beef se ridica la peste 40 de miliarde lei vechi, datorate catre zeci de creditori. Cel mai mare debit este cel catre Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care are de recuperat de la Tortomanu uriasa suma de 7.521.522 USD. Este vorba despre un debit preluat de la Bancorex Constanta, unde firma lui Serban contractase un credit pentru investitii care au ramas un mister. Cum anume va reusi AVAS sa isi recupereze banii, ramane un mare mister. O alta mare datorie este cea de 8,7 miliarde lei vechi catre Directia Generala a Finantelor Publice.
Procesul de lichidare
Cele doua mari datorii catre AVAS si Finante fac obiectul unor actiuni separate de recuperare. Baby Beef are insa numerosi alti zeci de creditori, persoane juridice, dar si fizice, carora le datoreaza alte cateva miliarde de lei. Lichidarea juridica a societatii face obiectul Dosarului 403/COM/2004, de pe rolul Tribunalului Constanta, care este departe de a se incheia si al carui urmator termen de judecata este programat pe 19 martie. Printre debitorii inscrisi la masa credala se numara Banca Com Sanpaolo Imi Bank SA Bucuresti, Societatea de Constructii si Transporturi Bucuresti, Gavazzi Steel, Montero Vet SRL Constanta, Agropit Pietreni, DADL Constanta, Electrica Dobrogea, Telemobil SA Bucuresti, Doi Brazi Prod Com SRL si multi altii. Marea problema este ca lichidatorul judiciar are la dispozitie doar cateva active libere pe care le poate valorifica (care nu au intrat in proprietatea Dairy Farms), dar care nu acopera datoria totala. Conform legii, vor avea prioritate institutiile statului si bancile, dupa care, restul (daca va mai exista) va fi distribuit si celorlalti creditori.