9.9 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialBaaklini a fost la Vîntu cu o zi înainte de arestare

Baaklini a fost la Vîntu cu o zi înainte de arestare

Culisele afacerii de 60 milioane euro care a dus la arestarea unui director din Portul Constanţa: creierul operaţiunii, libanezul Said Baaklini, l-a vizitat pe SOV în seara în care a părăsit România şi cu doar o zi înainte ca pe numele lui să fie emis mandat de arestare în lipsă.

Surpriză de proporţii în afacerea cu rambursări ilegale de TVA, în valoare de 60 milioane de euro: omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost citat la DNA pentru a le explica procurorilor anticorupţie ce a discutat cu Said Baaklini cu doar câteva ore înainte ca autorităţile române să emită mandat de arestare pe numele libanezului. Potrivit unor surse judiciare, Baaklini s-ar fi întâlnit cu SOV acasă la acesta din urmă. Deşi a fost citat de procurori, Vîntu nu s-a prezentat totuşi la audierile stabilite pentru data de 18 ianuarie, întrucât cu doar o zi înainte s-a internat în spital. Drept urmare, anchetatorii anticorupţie au emis o nouă citaţie pe numele lui SOV, pentru săptămâna viitoare. Cum însă omul de afaceri susţine acum că şi-a fracturat rotula şi va fi imobilizat la pat timp de trei săptămâni, sunt slabe şansele ca acesta să se întâlnească cu procurorii DNA.

„SOV cerea un preţ prea mare”

Sorin Ovidiu Vîntu a refuzat să stea de vorbă cu reporterii RL. Totuşi, anchetatorii au reuşit să îl audieze pe Said Baaklini, care este arestat în dosarul privind operaţiunea de export a unor utilaje cu preţ supraevaluat, preluate de la UCM Reşiţa. De altfel, afaceristul libanez este considerat creierul reţelei prin care se urmărea un „tun” de 60 milioane de euro. Deşi Sorin Ovidiu Vîntu nu a putut fi audiat, Baaklini a recunoscut întâlnirea de taină cu SOV, dar a declarat că discuţiile au avut un cu totul alt subiect decât afacerea UCM Reşiţa. Anume, intenţia lui Said Baaklini de a cumpăra de la Vântu fostul sediu Gelsor, însă nu s-ar fi înţeles la preţ. „Înainte de a pleca din România, am făcut două vizite, în cursul zilei de 27.11.2010, la domnul SOV, la domiciliul său. Obiectul acestor vizite au fost negocieri comerciale purtate în vederea achiziţionării clădirii în care s-a aflat sediul GELSOR, blocul din Splaiul Independenţei. SOV cerea un preţ prea mare pentru imobilul respectiv, situaţie care nu-mi convenea şi urma să continuăm negocierile. Au fost şi alte vizite legate de acest subiect”, le-a explicat Said Baaklini procurorilor DNA. A doua zi, pe 28 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admitea solicitarea procurorilor anticorupţie, de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Baaklini, după ce acesta părăsise România pentru Bulgaria, chiar în seara zilei de 27 noiembrie.

„Merg pe varianta mea”

O parte a discuţiei dintre cei doi a fost interceptată de anchetatori. De altfel, în timpul audierii, Said Baaklini a fost întrebat la ce se referea atunci când i-a transmis lui Vîntu: „Merg pe varianta mea”. „La întrebarea procurorului dacă i-a precizat lui SOV că «merg pe varianta mea», precizez că, într‑adevăr, am făcut aceste afirmaţii cu sensul că ofeream pentru blocul de pe Splai suma de două milioane euro, faţă de cinci milioane euro, cât solicita SOV. SOV a răspuns BINE dar acest lucru nu înseamnă absolut nimic”, a declarat Baaklini la DNA, afirmând, totodată, că nu se consideră vinovat cu nimic.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au audiat ieri trei angajaţi ai omului de afaceri libanez, printre care şi pe şoferul acestuia, Marcel Moga. Aceleaşi surse au explicat pentru RL că procurorii sunt aproape de a demonstra că tandemul de firme – Mike Trading şi Beta Trading – prezentate de şefii UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda – ca intermediari ai afacerii reprezintă de fapt tot societăţile lui Baak-lini. Acest fapt nu ar face decât să confirme ipoteza că firmele au fost introduse în schemă doar pentru a umfla preţul motoarelor, pentru a justifica solicitarea de rambursare a TVA-ului în cuantum de 60 milioane de euro. Firma controlată de libanez, Libarom, a cumpărat cu 250 milioane euro patru motoare de la UCM Reşiţa, destinate exportului în Guineea, deşi valoarea de piaţă a utilajelor era de 50 de ori mai mică.

Arestări

Frauda de la UCM Reşiţa a fost pusă la cale de omul de afaceri libanez Said Baaklini şi cei doi şefi ai societăţii, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda.

Ancheta a avansat de la Reşiţa până la Constanţa. Şeful direcţiei Domenii Portuare, Eugen Bogatu, a fost arestat. După gratii se mai află şi cei doi directori ai UCM Reşiţa, precum şi libanezul Said Baaklini. Învinuit în dosar mai este şi senatorul PDL Mircea Banias, acuzat de favorizarea infractorului, adică a lui Said Baaklini.

Cele mai citite

Nelu Tătaru: Sănătatea nu ar trebui să aibă culoare politică

În spitalul din Huși tratez, dorm, mănânc, plâng, râd și îmi petrec majoritatea timpului de mai bine de 18 ani, spune medicul Tătaru Deputatul PNL,...

SUA sunt îngrijorate de manevrele Chinei de lângă Taiwan

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind că aceste exerciţii "nejustificate" ar...

Țânțari veniți cu avionul răspândesc malarie pe toate continentele

Cazuri care ajung la noi în țară provin și de la cei care se întorc din Franța sau Danemarca, nu doar din zona africană Managerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă