Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mures a cerut conducerii combinatului chimic „Azomures” date referitoare la angajati, insa reprezentantii societatii au transmis institutiei ca nu au pregatit un plan legat de concedieri colective. Directorul interimar al AJOFM, Monica Stefan, a declarat ca, dupa anuntul AGA referitor la inchiderea combinatului, institutia pe care o conduce a solicitat conducerii firmei mai multe date referitoare la salariati, respectiv o statistica referitoare la categoriile socio-profesionale din combinat, pentru alcatuirea unui „plan de bataie” in eventualitatea inchiderii unitatii.
Conform liderul sindicatului „Alternativa 2002” din cadrul „Azomures”, Maria Dandarau, majoritatea personalului angajat de la combinatul producator de ingrasaminte chimice este „imbatranita”, ceea ce face ca o eventuala inchidere a unitatii sa faca extrem de grea gasirea unui loc pe piata muncii. Ea a mai spus ca, potrivit datelor sindicatului, din totalul de circa 3.000 de salariati ai societatii, aproximativ 900 indeplinesc conditiile de pensionare, iar peste 1.500 au varsta peste 45 de ani.
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la combinatul chimic a decis, marti, inchiderea unitatii. Actionarii au luat in discutie consecintele economice grave asupra starii si activitatii unitatii pe care le-ar avea o majorare salariala de 9,5 la suta, solicitata de sindicalisti, in conformitate cu prevederile contractului colectiv pe ramura. Aceasta, in conditiile in care 66 la suta dintre angajati au optat pentru majorarea salariilor, chiar cu riscul inchiderii combinatului, iar unii au deschis actiuni in instanta Conform hotararii AGA, societatea din Targu-Mures va fi inchisa imediat dupa efectuarea tuturor procedurilor, data vehiculata fiind 28 august.
In 17 martie, AGA Extraordinara, convocata de Consiliul de Administratie al combinatului, la cererea „Transworld Fertilizers Holding”, detinatorul a 55,97 la suta din capital, a decis, de asemenea, sistarea activitatii, in situatia in care conjunctura economica o va impune, mai exact daca, urmare a majorarii pretului gazului metan, costurile de productie vor depasi pretul ingrasamintelor chimice pe piata externa.
Combinatul are, in prezent, circa 3.000 de angajati, iar singura solutie pentru acestia ar fi, potrivit autoritatilor judetene, deschiderea parcului industrial de la Vidrasau.