23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeSpecialAvocatul Poporului, apel către CNAS privind tratamentul pentru hepatita C

Avocatul Poporului, apel către CNAS privind tratamentul pentru hepatita C

Avocatul Poporului i-a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să urgenteze procedurile de introducere a noilor tratamente privind hepatita C, precizând că a primit 40 de petiţii de la pacienţi, scrie Mediafax

“Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin care cere să ia de îndată măsuri de aplicare a prevederilor OUG nr. 12/2015, referitor în special la urgentarea procedurilor de încheiere a contractului între unul din deţinătorii autorizaţiei de punere pe piaţă a noului produs privind tratarea hepatitei C şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în condiţiile legii. Recomandarea a fost emisă ca urmare a faptului că CNAS nu a prezentat şi o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program referitor la tratarea hepatitei C, în condiţiile intrării în vigoare a OUG nr. 12/2015”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Citește și: Cuba face istorie în domeniul sănătății publice: Transmiterea HIV și sifilis de la mamă la bebeluș, STOPATĂ

Recomandarea a fost făcută după Avocatul Poporului a primit aproximativ 40 de petiţii, începând din ianuarie, în care petenţii reclamă lipsa de reacţie a autorităţilor cu privire la introducerea noilor terapii pentru hepatita C.

În urma acestor petiţii, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi s-a adresat Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

“Întrucât nu s-a primit niciun răspuns de la ANMDM, Avocatul Poporului a dispus, în data de 6 mai 2015, efectuarea unei anchete. Din conţinutul Minutei încheiate cu ANMDM şi a documentelor puse la dispoziţie de aceasta au rezultat următoarele aspecte: Autoritatea nu a răspuns adreselor Avocatului Poporului întrucât a aşteptat finalizarea programului de introducere a noilor tratamente privind hepatita C – secvenţa de program ce ţine exclusiv de ANMDM (s-a transmis ulterior şi un răspuns oficial)”, a precizat sursa citată.

Ordinul nr. 387/2015 al ministrului Sănătăţii asigură cadrul legislativ pentru implementarea Programului privind tratarea patologiilor infecţioase, transmisibile, cu impact major asupra sănătăţii publice, inclusiv privind aplicarea noilor tratamente pentru hepatita C. În baza acestui Ordin, în lunile aprilie şi mai, preşedintele ANMDM a emis decizii prin care s-a autorizat posibilitatea includerii condiţionate în listă a patru medicamente din gama noilor tratamente privind hepatita C, a precizat Avocatul Poporului.

În luna mai, Avocatul Poporului s-a adresat şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a solicitat un raport detaliat cu privire la stadiul implementării noului program referitor la tratarea hepatitei C şi o “Foaie de parcurs” privind implementarea noului program. Din răspunsul primit şi din documentarea făcută de Avocatul Poporului a rezultat că Ministerul Sănătăţii a numit Comisia de expertiză în domeniu, căreia i s-a solicitat transmiterea în regim de urgenţă a numărului de pacienţi eligibili pentru fiecare terapie în parte, iar CNAS a elaborat o nouă metodologie de achiziţie a medicamentelor pe sistemul “Cost – Volum”/ “Cost-Volum-Rezultat”.

Citește și: Guvernul negociază în secret preţul record al medicamentelor care vindecă hepatita C

“Întrucât CNAS nu a prezentat şi o «Foaie de parcurs» privind implementarea noului program privind tratarea hepatitei C, a fost emisă Recomandarea sus-menţionată şi s-a cerut CNAS să informeze Avocatul Poporului cu privire la măsurile întreprinse”, se mai arată în comunicatul citat.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara, în 8 iunie, că au fost stabilite criteriile medicale pentru obţinerea tratamentului fără interferon şi, conform estimărilor, aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită C vor putea primi aceste noi terapii. El preciza că abia la începutul lunii februarie medicamentele au primit avizul de punere pe piaţă, apoi a fost un termen până s-a stabilit preţul.

Vasile Ciurchea adăuga că în bugetul CNAS există fonduri pentru cei 5.000 de pacienţi care au nevoie de terapii noi şi care vor intra în primul val de tratament, pentru că nu au altă alternativă terapeutică, dar apoi va fi o altă grupă.

 

Cele mai citite

Echinocțiul de toamnă 2023. Care este semnificația spirituală și ce ritual e bine să faci chiar pe 23 septembrie

 Echinocțiul de toamnă 2023. Tot ce trebuie să știi despre echinocțiu Echinocțiul de toamnă 2023. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii...

.Strigăt pentru trezirea la realitate

De ce refuzăm să facem lumină în acest scandal? Haideți să discutăm deschis despre cum toți cei care creează locuri de muncă și...

Ministrul Rafila și Secretarul de Stat Rogobete participă la cea mai importantă întâlnire din lume

Șefi de stat și de guvern au participat la plenarele și panelurile de discuții dedicate accesului universal la servicii de sănătate, eliminării tuberculozei...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies