21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAviz pentru donarea de organe

Aviz pentru donarea de organe

Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat ieri aviz favorabil proiectului de lege potrivit caruia persoanele care nu au refuzat in timpul vietii sa-si doneze organele sunt implicit de acord sa le doneze dupa deces. Este vorba de acordul prezumat, o propunere legislativa mai veche pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

"Cel mai important lucru este ca decizia comisiei din Senat  a fost luata in unanimitate. Acest lucru reprezinta o adaptare a legislatiei si a valorilor europene.
In afara de Germania, Slovenia si Romania, toate tarile au optat pentru acordul prezumat", a declarat dr. Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant. Anul acesta au existat numai opt donatori in moarte cerebrala si trei refuzuri. "Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste numarul donatorilor de organe. Noi ne situam cu mult sub media europeana, care este de 15-20 de donatori la un milion de locuitori. De exemplu, Spania are 35 de donatori la un milion de locuitori", a declarat dr. Rosana Turcu, coordonator Agentia Nationala de Transplant.
Anul trecut in Romania au fost numai 36 de donatori de organe. si asta, in conditiile in care pe listele de asteptare se afla aproximativ 1.626 de bolnavi pentru un transplant de rinichi, peste 300 pentru un transplant de ficat si 80 pentru inima.  
"Speram ca legea sa se aplice chiar din acest an, dupa  obtinerea tuturor avizelor.
In acest fel, numarul de donatori va creste cu 30 la suta", a mai subliniat dr. Rosana Turcu.  Conform proiectului, persoanele care nu vor ca dupa moarte sa-si doneze organele trebuie sa se adreseze medicului de familie care va consemna in fisa medicala aceasta hotarare.
De asemenea, persoanele neasigurate pot sa intocmeasca un act la notar prin care sa refuze acordul.
In prezent, familia persoanei aflate in moarte cerebrala este singura care decide asupra donarii organelor.
Proiectul de lege nu exclude decizia familiala daca motivul este foarte intemeiat  sau daca aceasta se opune  vehement si categoric.

Cele mai citite

400 de dosare de daună au fost avizate, în urma inundațiilor din Moldova și Dobrogea

64% dintre aceste dosare de daună sunt pentru județul Galați Peste 82% dintre aceste daune au fost notificate în baza asigurărilor de locuințe. Diferența o...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Protocol pentru siguranța bolnavilor

Bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte  RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă