20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialAvioanele de vânătoare canadiene nu mai participă la raidurile americane în Irak...

Avioanele de vânătoare canadiene nu mai participă la raidurile americane în Irak şi Siria

Premierul desemnat canadian, Justin Trudeau, l-a informat pe preşedintele american Barack Obama că avioanele de vânătoare canadiene nu vor mai participa la campania de raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Irak şi Siria, relatează BBC News Online, citat de Mediafax

Trudeau l-a informat pe Obama cu privire la decizia sa la numai câteva ore după ce partidul său liberal a câştigat alegerile legislative din Canada, dar nu a menţionat un calendar în acest sens. În cursul campaniei, Trudeau a promis că va aduce înapoi în ţară avioanele de vânătoare CF-18, care ar fi trebuit să rămână în regiune până în martie 2016.

Liberalii lui Trudeau vor prelua puterea în urma alegerilor de luni, punând capăt regimului de aproape un deceniu al conservatorilor conduşi de Stephen Harper, deşi la începutul campaniei erau pe locul trei în preferinţele electoratului.

Justin Trudeau, un fost profesor de liceu, este fiul cel mai mare al fostului premier Pierre Trudeau.

În prima sa discuţie telefonică cu preşedintele SUA în calitate de premier desemnat, Trudeau l-a informat pe Obama că îşi va respecta promisiunea de a retrage avioanele de vânătoare. „M-am angajat că vom continua să ne implicăm în mod responsabil care să arate ce rol important are Canada în lupta împotriva SI, dar (Barack Obama) înţelege promisiunile pe care le-am făcut de a înceta misiunea de luptă”, a declarat el presei marţi, la Ottawa.

Totuşi, liderul liberal a precizat că va menţine instructorii militari canadieni în nordul Irakului, potrivit AFP.

Trudeau a promis de asemenea că va prelua 25.000 de refugiaţi sirieni până la sfârşitul anului, o idee respinsă de predecesorul său Stephen Harper.

Preşedintele Obama „m-a tachinat despre lipsa firelor de păr alb, dar a spus că probabil voi avea în curând”, a glumit noul lider canadian.

El vrea să îmbunătăţească relaţiile cu SUA în alte domenii, precum protecţia mediului. „Zilele Canadei ca actor lipsit de entuziasm asupra schimbărilor climatice au trecut”, a afirmat acesta marţi, făcând referire la decizia lui Harper de a retrage Canada din protocolul de la Kyoto privind schimbările climatice în 2011, prima ţară care a făcut acest lucru.

Casa Albă a informat marţi într-un comunicat că Obama este nerăbdător să coopereze pe tema mediului cu Trudeau, care a promis că va fixa ţinte pentru reducerea emisiilor de carbon.

Relaţiile s-ar putea îmbunătăţi şi în ceea ce priveşte proiectul conductei Keystone XL, care ar urma să transporte petrol canadian peste frontieră, în sud. Obama a ezitat să aprobe proiectul, ceea ce l-a înfuriat pe Harper, dar Trudeau s-a declarat dispus să coopereze cu SUA pentru a remedia unele probleme legate de mediu.

Trudeau, care ar urma să devină premier în câteva săptămâni, le-a spus anterior susţinătorilor săi că sub regimul conservator „Canada şi-a pierdut compasiunea şi vocea constructivă în lume în ultimii zece ani”. „În numele a 35 de milioane de canadieni, ne-am întors”, a continuat el.

Cele mai citite

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...

A murit miliardarul Rakesh Jhunjhunwala, unul dintre bogații Indiei

Investitorul pe bursă Rakesh Jhunjhunwala, supranumit "Warren Buffett al Indiei" şi care avea o avere netă de şase miliarde de dolari, a murit duminică...

Avertizare de inundații, pe râuri din șase bazine hidrografice

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râurile mici din bazinele hidrografice Vişeu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă