4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialAvioane militare ruseşti au perturbat manevre aeriene comune ale Statelor Unite şi...

Avioane militare ruseşti au perturbat manevre aeriene comune ale Statelor Unite şi Japoniei

Două avioane militare ruseşti au pătruns în spaţiul aerian deasupra Mării Japoniei, în timpul unor manevre militare aeriene comune ale Statelor Unite şi Japoniei, la începutul săptămânii, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, citat de Mediafax.

Conform presei japoneze, exerciţiile au fost suspendate temporar din cauza acestei intruziuni petrecute luni, dar autorităţile ruse au anunţat că “Rusia nu a comis nici o încălcare a regulilor internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian sau a regulilor de zbor”.

Statele Unite şi Japonia au început vineri cele mai importante manevre militare comune pe care le-au organizat vreodată, pe fondul tensiunilor din peninsula coreeană.

Cele două avioane de patrulă de tip Il-38 ale Forţelor aeriene ruse au survolat Marea Japoniei luni, în momentul în care se derulau exerciţii comune, a recunoscut în faţa presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshito Sengoku, confirmând o informaţie publicată de cotidianul Sankei Shimbun.

Sengoku a precizat că Japonia a trimis imediat avioane de luptă în zona situată în largul peninsulei Noto, din centrul Japoniei, dar nu a oferit alte detalii.

Un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Pacific, Roman Martov, a declarat pentru agenţia Interfax că “avioanele Il-38 menţionate în articole din presa străină (…) efectuau zboruri planificate în cadrul activităţilor cotidiene ale flotei”. “Rusia nu a comis nici o încălcare a regulilor internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian sau a regulilor de zbor”, a subliniat el.

Manevrele care marchează împlinirea a 50 de ani de alianţă americano-japoneză ar trebui să dureze până la 10 decembrie.

Circa 44.000 de soldaţi, 60 de nave de război şi 400 de avioane din cele două ţări participă la aceste exerciţii în largul insulelor japoneze.

Japonia şi Rusia au avute divergenţe în ultimele săptămâni pe tema a patru insule din Kurilele de Sud, la extrema nordică a Japoniei, pe care armata sovietică le-a cucerit la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi pe care Tokyo continuă să le revendice.

Cele mai citite

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, la Avdiivka

Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe orașul Avdiivka și avansează din toate părțile, a...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă