22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialAVERTISMENTUL EUROPEI. UE îl somează pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii...

AVERTISMENTUL EUROPEI. UE îl somează pe Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale. Vezi răspunsul premierului

Uniunea Europeană l-a somat joi pe premierul român Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale, relatează Mediafax.

Într-un comunicat dat publicităţii la finalul unei întâlniri cu Ponta, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi-a reafirmat „preocupările serioase”, în special cu privire la „respectarea statului de drept, independenţei justiţiei şi rolului Curţii Constituţionale”.

Citeşte şi Guvernul german îl convoacă pentru EXPLICAŢII pe ambasadorul român la Berlin

„Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi nici un efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti.

Barroso şi Ponta ar fi trebuit să aibă o declaraţie de presă comună, dar aceasta a fost anulată.

Citeşte şi Băsescu: Faptul că Van Rompuy şi Barroso nu au ieşit în conferinţă cu Ponta e un semnal înfiorător

Pe de altă parte, premierul român Victor Ponta a promis joi, la Bruxelles, că va da curs solicitărilor Uniunii Europene.

El a adăugat că decizia finală privind referendumul va aparţine Curţii Constituţionale, care va emite imediat după scrutin o decizie de validare sau invalidare, Guvernul angajându-se să respecte această decizie, a declarat, la Bruxelles.

„Ordonanţa de urgenţă nu rămâne nerezolvată, săptămâna viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune în acord toate textele, pentru că în acest moment este vorba de trei legi: Legea iniţiată de domnul Băsescu şi PDL prin care preşedintele nu poate fi demis decât dacă majoritatea absolută a românilor votează în acest sens, este şi al doilea text de lege aflat la Curtea Constituţională în care se vorbeşte de majoritatea celor care votează, dar cu o condiţie de cvorum şi a treia lege, care a fost şi în 2007, cuprinsă şi în ordonanţă, în care se vorbeşte de majoritatea celor care participă. În acelaşi timp însă am spus care este soluţia de a asigura atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru toţi cei implicaţi în procesul din România: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decât după ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constituţională îl validează şi spune dacă rezultatele sunt valide sau nu”, a spus Ponta.

Citeşte şi comentariul: Îi va intra lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă